Linkovi

Nakon Anakonde (1/4/02) - 2002-04-02


Operacija Anakonda na istoku Afganistana dovršena je. General Tommy Franks, zapovjednik američkog središnjeg zapovjedništva ocijenio je tu kampanju “vrlo uspješnom”. U danima i tjednima koji predstoje mogle bi biti izvedene slične operacije. U međuvremenu, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama nastavlja pretraživati komplekse pećina diljem Afganistana. U tim pretragama već su pronađene velike količine al-Qaidinog oružja, kompjutora, priručnika i bilješke o pravljenju bombi.

Još je više zastrašujuće otkriće opreme koja bi se možda mogla upotrijebiti za proizvodnju kemijskog oružja. Američki general Richard Myers kazao je “U Kandaharu je postojao laboratorij u kojem smo pronašli opremu koja bi mogla ukazivati na pokušaje proizvodnje bedrenice.” U laboratoriju nije pronađena sva oprema, već samo jedan njen dio. Sve što je pronađeno sada se proučava.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama ostat će u Afganistanu sve dok se dovrši zadatak oslobađanja zemlje od terorista. Ministar obrane Donald Rumsfeld kazao je da u vezi s time “ne želi postavljati nikakve rokove”. Nema sumnje, rekao je gospodin Rumsfeld, da “bi se ostaci al-Qaide i talibana vrlo željeli ponovno okupiti i izvoditi terorističke operacije u zemlji.” Sjedinjene Države predane su spriječavanju takvog razvoja događaja. Prijelazna afganistanska vlada i Sjedinjene Države imaju isti cilj. Oni ne žele al-Qaidu ili talibane u Afganistanu.

Druge zemlje dijele ovo stajalište. Gospodin Rumsfeld je kazao da je pakistanski predsjednik Perwez Musharraf pokazao “izuzetnu spremnost na suradnju”. Gospodin Musharraf je razmjestio pakistanske snage uz pakistansko-afganistansku granicu kako bi se spriječilo da preostali teroristi pobjegnu.

Sjedinjene se Države nadaju, kako je rekao gospodin Rumsfeld, “da će u Afganistanu biti dovoljno policije, dovoljno graničarskih ophodnji i da će ta zemlja imati dovoljnu nacionalnu vojsku.” Afganistanci moraju stvoriti uvjete koji omogućuju nastavljanje dostave humanitarne pomoći i povratak izbjeglica njihovim domovima. To je cilj. Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama pomoći će im u ostvarivanju tog cilja. “No,” kako je rekao gospodin Rumsfeld, “nemoguće je znati koliko će to dugo potrajati.”

XS
SM
MD
LG