Linkovi

Bush o terorizmu protiv Izraela (2/4/02) - 2002-04-02


U subotu, predsjednik George Walker Bush razgovarao je sa svjetskim čelnicima o eskalaciji nasilja na Srednjem Istoku. Kako je predsjednik Bush rekao, “Došli smo do ove točke jer nije učinjeno dovoljno na suzbijanju terorizma. Svi čelnici svijeta moraju ustati protiv terorizma, te učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi presjekli financiranje terorističkih organizacija i spriječili terorističke organizacije u njihovim pokušajima da pronađu utočište.

Predsjednik Bush je kazao da se ovo pogotovo odnosi na Jasera Arafata, čelnika palestinske uprave. “Vjerujem da on može učiniti mnogo više na spriječavanju napada,” rekao je predsjednik Bush. U proteklih tjedan dana, palestinski su teroristi gotovo svakodnevno izvodili samoubilačke bombaške napade. U napadu na hotel u Netanyi, gdje su se Izraelci okupljali za blagdan Pashu, ubijene su dvadeset i dvije osobe. U drugom napadu, na restoran u Haifi, ubijeno je petnaest osoba, među kojima je bilo i izraelskih Arapa. Predsjednik Bush pozvao je gospodina Arafata da “ustane i osudi te napade na arapskom.”

Gospodin Bush je dodao da palestinske snage sigurnosti “moraju biti znatno uspješnije u spriječavanju napadača da ulaze u Izrael s namjerom da bombama ubijaju nevine ljude. Čelnici u regiji moraju učiniti isto.”

Predsjednik Bush je istaknuo da “u potpunosti razumije potrebu Izraela da se brani…To je zemlja koja je doživjela val bombaša-samoubojica koji su ušli u srce njenih gradova i ubili nevine ljude. Ta zemlja ima pravo na samoobranu.”

Istovremeno, predsjednik Bush pozvao je Izrael da “osigura postojanje puta prema miru, dok štiti domovinu…Izraelci moraju imati na umu…potrebu za miroljubivim rješenjem sukoba.” U međuvremenu, američki izaslanik Anthony Zinni ostat će u regiji kako bi radio na pokretanju mirovnih pregovora.

Predsjednik Bush pozvao je “sve strane da priznaju da u svijetu postoje teroristi koji ne mogu izdržati pomisao na mir, i svi mi – svim mi – moramo surađivati na osuđivanju, pronalaženju i zaustavljanju terorističkih aktivnosti.”

XS
SM
MD
LG