Linkovi

Za demokrate, izbori u studenom "kao Mount Everest" (2/4/02) - 2002-04-02


Pregled američkog tiska počinjemo Washington Postom koji ističe da je pred Demokratskom strankom – koja želi osvojiti većinu u Zastupničkom domu Kongresa – težak posao. Prema procjenama, naime, većina dosadašnjih republikanskih zastupnika s lakoćom će osvojiti nove mandate, a broj neizvjesnih izbornih nadmetanja veoma je mali.

Predstojeći izbori, koji se održavaju početkom studenog, su za demokrate, tvrdi jedan analitičar, "poput Mount Everesta". Aritmetika kaže da za demokrate jednostavno nema dovoljno zastupničkih mjesta”. Nade demokrata za preuzimanjem kontrole nad Zastupničkim domom pogoršane su sve brojnijim pokazateljima prema kojima je recesija u Sjedinjenim Državama prošlost.

Christian Science Monitor izvještava da je prodaja pištolja u Sjedinjenim Državama pala posljednjih dana. Odmah nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države, 11. rujna, prodaja pištolja i drugog vatrenog oružja naglo je porasla, no ovih dana pojavljuju se prvi znakovi da se potražnja za vatrenim oružjem vraća na razinu na kojoj je bila uoči terorističkih napada.

Prodaja vatrenog oružja u Sjedinjenim Državama općenito je u padu od sredine 90-tih godina što se dovodi u vezu s rigoroznijim zakonima i povećanim osjećajem sigurnosti budući da je stopa kriminala stalno padala tijekom prošlog desetljeća.

New York Times javlja da je Ministarstvo pravosuđa bilo spremno odustati od tužbe protiv revizorske tvrtke Arthur Andersen da je njena uprava javno priznala nezakonito uništavanje dokumenata u svezi s vođenjem poslovnih knjiga Enrona i da je kaznila osobe uključene u taj slučaj.

Međutim, ideja o takvoj nagodbi propala je prije nekoliko tjedana jer su Andersenovi čelnici ustrajali u stavu da njihova tvrtka nije prekršila niti jedan zakon i da bi takvo priznanje imalo razorne posljedice po poslovnu budućnost te revizorske kompanije isto kao i podizanje optužnice. Podsjetimo, savezna vlada tužila je Andersen nakon čega su desetine njegovih velikih klijenata prekinuli sve veze s tom tvrtkom.

XS
SM
MD
LG