Linkovi

Mogućnost prestanka izlaženja Ferala manja nego prije mjesec dana- razgovor s Predragom Lucićem (2/4/02) - 2002-04-02


Dvadesetak rock bendova sviralo je sinoc u Zagrebu na koncertu s kojeg novac od ulaznica ide Feral Tribuneu. Napoznatiji nezavisni tjednik u Hrvatskoj nalazi se pred bankrotom nakon sto su proslog mjeseca sudski kaznjeni s oko 24 tisuce dolara.

Jutro nakon koncerta u zagrebackoj "Tvornici" Predragu Lucicu, jednom od Feralovih urednika "mogucnost prestanka izlazenja Ferala cinila se manjom nego prije mjesec dana". Ne zbog novca jer je sinoc mozda prikupljena cetvrtina od iznosa kojeg su "zbog nanosenja dusevnih boli" duzni platiti odvjetniku Zeljku Olujicu i Marici Mestrovic, kceri poznatog kipara. Razlog Luciceva optimizma su reakcije javnosti, njeno solidariziranje s urednistvom tjednika koji je prezivio sve oblike desetogodisnjih pritisaka HDZ-ove vlasti koju su, izmedju ostalog, kritizirali zbog rasizma, antisemitizma i ratnih zlocina.

Proslomjesecnim presudama Zupanijskog suda u Zagrebu kojima su okoncana dva procesa od prije sedam i devet godina, Feral je kaznjen s 200 tisuca kuna (Oko 23.900 američkih dolara). Feralov racun blokiran je tjedan i pol prije presuda, prvog ozujka.

"Ove presude sugeriraju da je nediranje u HDZ-ove represivne zakone zapravo dio "deala" da ova zemlja ipak ne zakoraci u vise slobode nego sto joj zele dozirati vlastodrsci, kako oni prije tako i ovi sada," kaze Lucic za Glas Amerike.

Marica Mestrovic i Zeljko Olujic sudskim su putem dobili novac u kojem su procijenili svoj pisanjem Ferala narusen ugled. Presuda u korist Zeljka Olujica bazirana je na komentaru Viktora Ivancica iz 1993. koji je kritizirao antisemitkse i profasisticke ocjene bivseg drzavnog odvjetnika koji je bio blizak s predsjednikom Franjom Tudjmanom. "Osim o stanju duha u pravosudju ove presude jasno govore i da svaka vlast u Hrvatskoj medije dozivljava kao transmisiju politike" - kaze Lucic dodajuci da borba za slobodu medija u Hrvatskoj nije dobivena promjenom vlasti. "Nova vlast shvaca da je nekih desetak godina u Hrvatskoj proslo, da nije bas popularno tiranski ici na medije kao sto je isao Tudjman, ali oni onda cine grijeh pasive, grijeh necinjenja jer dopustaju progon novinara. Nitko me ne moze uvjeriti da je od citavog kaosa koji je naslijedjen 3. sijecnja 2000 u Hrvatskoj najjednostavnije sudsko pitanje bilo osuditi Feral Tribune," kaze Lucic.

Protiv Ferala jos se vodi oko sedamdest sudskih postupaka u kojima tuzitelji traze financijsko obestecenje za dusevne boli. "Otvorila se "spina" s ove dvije u kratko vrijeme i ako se zareda ovako kako su krenuli..., bio bi unisten i financijski mocniji izdavac od Ferala. Ako se to dopusti, u ovoj ce zemlji biti unisteno sve osim klimanja glavom za koje nikad nitko ne tuzi i nikog ne boli dusa," kaze Lucic.

Feral su javno podrzali predsjednik drzave Stipe Mesic, predsjednica HNS Vesna Pusic, ministar unutarnjih poslova Sime Lucin, ministar branitelja Ivica Pancic i zamjenik ministra obrane Zlatko Gareljic. Reagirala je i Medjunarodna novinarska federacija novinara za koju su presude primjeri "pakosne zakonske viktimizacije" koje prijete opstanku novine.

XS
SM
MD
LG