Linkovi

SAD će uvježbavati afganistansku vojsku (29/3/02) - 2002-04-02


Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama otišla je u Afganistan ne kao osvajačka, već kao osloboditeljska sila. Uspješna vojna kampanja svrgnula je s vlasti represivni talibanski režim i onemogućila teroristima al-Qaide da koriste Afganistan kao bazu za svoje operacije.

Sjedinjene Države sada pomažu prijelaznoj afganistanskoj vladi. Istovremeno, američke i koalicijske snage razrađuju planove za pružanje pomoći u stvaranju i obučavanju afganistanske nacionalne vojske, koja će osigurati stabilnost zemlje. Stvaranje takve vojske jedan je od glavnih prioriteta Hamida Karzaia, predsjedatelja prijelazne vlade.

Međutim, dok se u Afganistanu ponovno uspostavlja stabilnost i stvara vojska, terorizam i dalje odnosi visoku cijenu u drugim zemljama. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld rekao je: “Naš je cilj obučiti i opremiti snage u izabranim zemljama, koje žele pomoći u borbi protiv terorizma u svojim regijama.”

U Jemenu, rekao je gospodin Rumsfeld, “ima razloga vjerovati da bi se al-Qaida željela ponovno organizirati.” Sjedinjene Države podržat će napore jemenske vlade u borbi protiv terorista pomažući u obuci i opremanju jemenskih snaga.

U rujnu prošle godine, gruzijski predsjednik Eduard Ševardnadze zatražio je američku pomoć u obučavanju gruzijskih snaga sigurnosti. Predsjednik George Walker Bush odgovorio je na njegovu molbu povećavanjem vojne pomoći Gruziji kako bi mogla poboljšati svoje kapacitete za borbu protiv terorizma.

Sjedinjene Države također pomažu u obuci snaga na Filipinima, gdje vladine postrojbe na jugoistoku zemlje vode borbe protiv brutalnih terorista, koji imaju veze s al-Qaidom.

Ovi napori samo su dio nastojanja Sjedinjenih Država da uspostave suradnju na polju sigurnosti sa zemljama koje dijele američke ciljeve glede zaustavljanja terorizma. Kako je rekao predsjednik Bush, Sjedinjene Države neće upućivati svoje snage u svaku bitku, ali će pomoći drugim zemljama da se pripreme za buduće bitke. Teroristima, ma gdje bili, neće biti dozvoljeno da pobijede. Niti u Afganistanu, niti bilo gdje drugdje.

XS
SM
MD
LG