Linkovi

Irak i terorizam (30/3/02) - 2002-04-02


Režim iračkog diktatora Sadama Huseina već dugo podržava terorizam. “Bagdad također održava kontakte s al-Qaidom”, rekao je George Tenet, direktor američke Središnje obavještajne službe CIA-e. Iračko podržavanje terorizma pogotovo je opasno jer je irački čelnik odlučio ignorirati sankcije Ujedinjenih naroda, nastaviti s razvojem i nabavljanjem oružja za masovno uništavanje i obnoviti vojne snage koje je imao prije rata u Perzijskom zaljevu.

Teroristi al-Qaide također pokušavaju nabaviti oružje za masovno uništavanje. Dokumenti otkriveni u al-Qaidinim objektima u Afganistanu pokazuju da je Osama bin Laden radio na sofisticiranom programu za razvoj biološkog oružja. Sjedinjene Države raspolažu dokazima da je al-Qaida pokušavala razviti nuklearno oružje i tzv. prljavu bombu, koja se sastoji od konvencionalnog eksploziva s dodatkom nuklearnog materijala.

Irak i al-Qaida imaju mnogo toga zajedničkog. “Njihove veze možda su ograničene različitim ideologijama,” rekao je gospodin Tenet, no “njihova antipatija prema Sjedinjenim Državama i saudijskoj kraljevskoj obitelji ukazuje da je među njima moguća taktička suradnja.”

Irak i dalje pruža utočište različitim palestinskim terorističkim organizacijama, uključujući organizaciju Abu Nidal, Arapski oslobodilački front i bivšeg čelnika danas nepostojeće organizacije 15. svibnja, Abu Ibrahima.

Irački diktator ne samo da podržava terorizam, već ga njegov režim provodi u velikim razmjerima. Prošli mjesec bila je četrnaesta obljetnica ubojstva oko pet tisuća muškaraca, žena i djece, uglavnom Kurda u iračkom mjestu Halabji. Oni su ubijeni iperitom i drugim smrtonosnim kemijskim oružjem koje su, na zapovijed Sadama Huseina, nad tim mjestom ispustile iračke snage. U ovom strašnom napadu ranjeno je oko deset tisuća civila. To nije bilo jedino takvo zvjerstvo. Halabja je bila samo jedno od oko 250 sela koje je irački režim napao između travnja 1987. i kolovoza 1988.

Stoga se ne treba čuditi da je irački tisak, koji je pod kontrolom vlade, hvalio divljačke napade al-Qaide na Svjetski trgovinski centar i Pentagon u rujnu prošle godine.

Predsjednik George Walker Bush rekao je da je “Irak zemlja pod vlašću čovjeka koji je spreman ubijati vlastiti narod kemijskim oružjem, koji neće dozvoliti inspektorima za naoružanje da uđu u zemlju, koji, očito je, ima nešto sakriti. On predstavlja problem, kojim ćemo se mi pozabaviti.”

XS
SM
MD
LG