Linkovi

Hezbollah - duga povijest terora (31/3/02) - 2002-04-02


Ovoga mjeseca je deseta obljetnica barbarskog masakra koji je počinila islamska teroristička organizacija Hezbollah. 17. ožujka 1992, teroristi Hezbollaha detonirali su bombu podmetnutu u automobilu u blizini izraelskog veleposlanstva u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu. Tom je prilikom ubijeno 29 ljudi, a više od dvije stotine ih je ranjeno.

Ovo nije bio prvi, niti najgori teroristički napad koji je izveo Hezbollah, čije je sjedište u Libanonu. U listopadu 1983, teroristi-samoubojice Hezbollaha napali su objekte američkih marinaca u Bejrutu, pri čemu je ubijeni 241 Amerikanac te 58 francuskih vojnika. Vjeruje se da je Hezbollah sudjelovao i u napadu na američko veleposlanstvo u Bejrutu 1983, te na aneks tog veleposlanstva 1984. U ovim napadima ubijeno je oko osamdeset ljudi. Uz to, vjeruje se da je Hezbollah izveo napad na židovski kulturni centar u Buenos Airesu 1994, u kojem je ubijeno gotovo stotinu osoba.

Jedan od čelnika Hezbollaha je Imad Fayez Mugniyah. Američke vlasti raspisale su za njim tjeralicu zbog terorističkih djela, uključujući i otmicu putničkog zrakoplova Trans World Airlinesa 1985, u kojoj je ubijen jedan američki državljanin. Vjeruje se da se skriva u Libanonu ili Iranu. Sjedinjene Države ponudile su nagradu do 25 milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog uhićenja.

Hezbollah je ekstremistička šiitska muslimanska organizacija predana jačanju svoje političke moći u Libanonu i uništenju Izraela i Sjedinjenih Država. Na skupu u Libanonu 24. ožujka, čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah pozvao je na uništenje Izraela. Uz izvikivanje parola kao što su “Smrt Americi” i “Smrt Izraelu”, Nasrallah je kritizirao arapske čelnike koji su iznijeli prijedloge za mirno rješenje sukoba između Izraela i Palestinaca.

Hezbollah je blisko povezan s Iranom, jednim od vodećih svjetskih sponzora međunarodnog terorizma i jednom od tri zemlje koju je predsjednik George Walker Bush uvrstio u osovinu zla. Hezbollah prima znatnu financijsku i vojnu pomoć od Irana i Sirije.

Kako je predsjednik Bush rekao u svojem govoru u Ujedinjenim narodima u studenome prošle godine, dva mjeseca nakon al-Qaidinih napada na Ameriku, “Moramo se ujediniti u pružanju otpora svim, a ne samo nekim teroristima. U ovom svijetu postoje plemeniti i niski ciljevi. Možemo se ne slagati oko toga gdje se nalazi linija koja ih razdvaja. Međutim, ne postoje dobri teroristi. Niti jedna nacionalna težnja, “rekao je predsjednik Bush, “ne može nikada opravdati namjerno ubojstvo nevinih. Bilo koja vlada koja odbacuje ovo načelo, pokušavajući birati svoje terorističke prijatelje, snosit će posljedice svojih postupaka.”

XS
SM
MD
LG