Linkovi

Salvador (1/4/02) - 2002-04-02


Jedan od najuspješnijih ekonomskih i političkih transformacija događa se u El Salvadoru, zemlji koju je nedavno posjetio predsjednik George Bush. Od kasnih 70-tih do ranih 90-tih godina, narod El Salvadora zapao je u građanski rat. Za milijune Salavadoraca nasilje je bila normalna dnevna pojava. Blagostanje je bilo daleki san. Još skorije, El Salvador je trebao izdržati posljedice prirodnih katastrofa, uragana Mitch iz 1998. godine i potresa s početka 2001. Sjedinjene Države dale su milijune dolara za obnovu El Salvadora.

Danas, u El Salvadoru vlada mir. To je ustavna demokracija s izvršnom vlasti koju predvodi demokratski izabrani predsjednik i sa neovisnim višestranačkim zakonodavnim tijelom. Kao što je rekao predsjednik Bush, El Salvador je obnovio svoju predanost demokraciji i trgovini. To je jedna od naslobodnijih, najsnažnijh i najstabilnijih zemalja u našoj hemisferi”.

Sjedinjene Države i El Salvador su ekonomski partneri. Vrijednost trgovinske razmjene između dvije zemlje sada prelazi četiri milijarde dolara godišnje. Kao što je rekao predsjednik Bush, “trgovina znači radna mjesta, podrazumijeva ljude koji žele raditi i koji će vjerojatnije pronaći posao.” Gospodin Bush je rekao da podržava predloženi sporazum o uspostavljnju slobodne trgovinske zone koja uključuje El Salvador i druge zemlje Srednje Amerike.

Sjedinjene Države će proširiti svoju trgovinu s El Salvadorom i drugima. Predsjednik Bush je rekao: Mnoge zemlje Latinske Amerike promijenile su staru politiku i otkrili nova bogatstva i nove slobode. U nadolazećem desetljeću, El Salvador, Sjedinjene Države i druge zemlje diljem hemisfere, kazao je perdsjednik Bush, predane su u nastavku i proširenju ovog procesa.”

Sjedinjene Države i El Salvador imaju rigorozne zakone usmjerene na suzbijanje kriminala. Obje zemlje su predane borbi protiv krijumčarenja droga. Do kraja siječnja, nacionalna policija El Salvadora zaplijenila je više kokaina nego u čitavoj prošloj godini. Ta zemlja pokušava također poboljšati svoju graničnu sigurnost. Kao što je rekao predsjednik Bush, “Sjedinjene Države smatraju El Salvador bliskim prijateljem i snažnim saveznikom. Od 11. rujna El Salvador je ustrajan u svojoj podršci međunarodnoj koaliciji protiv terorizma”.

XS
SM
MD
LG