Linkovi

Rumsfeld oštro napao Iran, Irak i Siriju (2/4/02) - 2002-04-02


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld oštro je osudio Iran, Irak i Siriju zbog – kako je rekao – njihove uloge u promicanju terorističkog nasilja, uključujući i samoubilačke bombaške napade u Izraelu.

Gospodin Rumsfeld uglavnom nije u javnosti govorio o eskalaciji krize na Srednjem istoku. No jučer je u Pentagonu oštro napao Iran, Irak i Siriju zbog – kako je rekao – njihovih postupaka u poticanju nasilja protiv Izraela.

"Ubojice nisu mučenici. Napadanje civila je nemoralno, bez ozbira na to pod kojim se izgovorom izvodi. Teroristi su objavili rat civilizaciji, a zemlje poput Irana, Iraka i Sirije inspiriraju i financiraju kulturu političkih ubojstava i samoubilačkih bombaških napada."

Gospodin Rumsfeld odbio je podrobnije komentirati ovo – kako je kazao – osjetljivo i teško pitanje. Ipak, odgovarajući na novinarsko pitanje, jasno je dao do znanja da Sjedinjene Države ne namjeravaju uputiti američke snage u mirovnu misiju na Srednjem istoku. Ministar obrane također je optužio Iran i Siriju za sudjelovanje u upućivanju oružja palestinskim organizacijama, te je dodao da vlada Sadama Huseina u Iraku nudi novac obiteljima bombaša-samoubojica.

XS
SM
MD
LG