Linkovi

Zbog nesuradnje s den Haagom, zamrznuta američka pomoć Jugoslaviji (1/4/02) - 2002-04-01


Američka financijska pomoć Jugoslaviji zamrznuta je s obzirom da Beograd nije do predviđenog roka izručio osumnjičene ratne zločince Tribunalu u Den Haagu.

Državni tajnik Colin Powell uskoro će odlučiti hoće li prekid financijske pomoći biti konačan, kao što zahtijeva američki zakon.

Sjedinjene Države dale su Beogradu rok do nedjelje u ponoć da pokaže spremnost na suradnju s Tribunalom za ratne zločine, ili bude spreman na prekid isplate milijuna dolara američke financijske pomoći.

Jučer su u Srbiji izdani uhidbeni nalozi za četvoricu bliskih suradnika bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, međutim, niti jedan osumnjičenik nije bio izručen do zadatog roka.

Srbijansko čelništvo taži od jugoslavenskog predsjednika Vojislava Koštunice da izrazi podršku izručenjima osumnjičenih ratnih zločinaca Haškom tribunalu ili, u suprotnom, podnese teret pune odgovornosti za, kako kažu, ekonomsku izolaciju Jugoslavije.

Reformisti, na čelu sa srbijanskim premijerom Zoranom Đinđićem žele modernizirati jugoslavensko gospodarstvo za što im je neophodno potrebna američka financijska pomoć u visini, kako je obećano, do 120 milijuna dolara. Gospodin Koštunica, pak, oštro kritizira tribunal i protivi se ikakvim izručenjima dok ne bude usvojen zakon o izručenju.

XS
SM
MD
LG