Linkovi

Predsjednik Bush osudio najnovije terorističke napade u Izraelu i Zapadnoj obali (1/4/02) - 2002-03-31


Predsjednik Bush osuđuje krvave terorističke napade u Haifi i na Zapadnoj obali. Međutim, kako izvješćuje Paula Wolfson, Bijela kuća kaže da će se američki mirovni napori nastaviti.

Glasnogovornik Bijele kuće kaže da predsjednik Bush neće dopustiti da najnoviji teroristički napadu ometu američke napore za postizanje mira. Prema riječima glasnogovornika Gordona Johndroea, predsjednikov izaslanik Anthony Zinni ostaje na Srednjem Istoku i održava kontakt sa svim stranama.

Predsjednik Bush, koji je proveo Uskrs s obitelji, na svom ranču u Teksasu, o posljednjim napadima nije govorio u javnosti, ali je, u subotu, na tiskovnoj konferenciji izjavio da Jaser Arafat ne čini dovoljno da bi zaustavio nasilje. Predsjednik Bush nije pozvao Izrael da se povuče s položaja oko sjedišta palestinskog čelnika, u Ramallahu.

Tijekom niza intervjua na američkoj televiziji, najbliži suradnici gospodina Arafata rekli su da je on "taoc" u svom sjedištu. Govoreći novinarima u Ramallahu, Yasser Arafat je kazao da u cijeloj situaciji nije u pitanju njegova sudbina: "Ono što se događa meni, nije važno. Najvažnije je ono s čime je sučeljen naš narod, čitavo vrijeme, dan za danom."

Izraelski ministar vanjskih poslova Shimon Peres rekao je da Palestinska Uprava mora ispuniti svoja obećanja. Govoreći u programu televizijske mreže CBS Face the Nation, gospodin Peres je rekao da, čak i dok izraelski tenkovi drže opkoljenim njegovo sjedište, Yasser Arafat može poduzeti mjere koje bi zaustavile terorizam: "Čak i sada on može učiniti mnoge stvari koje ne čini. General Zinni je tražio od njega da podigne svoj glas i javno kaže "zaustavite teror, prekinite s nasiljem". On to može učiniti u svakom trenutku, sa svakog mjesta."

Gospodin Peres ne očekuje rat punih razmjera. No, samo par sati kasnije, u govoru građanima svoje zemlje, premijer Ariel Sharon je rekao da Izrael mora krenuti u rat protiv terorizma. Premijer Šaron je Yassera Arafata nazvao preprekom miru.

XS
SM
MD
LG