Linkovi

Film tjedna: Panic Room (31/3/02) - 2002-03-31


Prvi tjedan nakon dodjele Oskara nije u američka kina donio neka veća uzbuđenja. Od aktualne ponude izabrali smo novi triler s Jodie Foster u glavnoj ulozi naslovljen The Panic Room – u prijevodu Soba za slučaj panike.

Novo djelo redatelja Davida Finchera The Panic Room očekivalo se s priličnom dozom znatiželje. Fincher je svojedobno ohladio krv u žilama kino-publike svojim morbidnim trilerom Seven, a zatim je relativno uspješno ekranizirao bizarni roman Chucha Palahniuka Fight Club. Ovaj puta vratio se trileru, ali na nešto manjoj skali. The Panic Room djelo je koje se zbiva u jednoj noći u obiteljskoj kući u središtu New Yorka.

Što je “soba za slučaj panike”? To je posebna tajna blindirana prostorija u luksuznoj kući, čija je nova vlasnica Meg Altman, razvedena supruga nevjernog bogataša. Meg od supruga dobiva kuću, a od njenog bivšeg ekscentričnog vlasnika – “sobu za slučaj panike”, u koju se može skloniti pred eventualnim provalnicima. Vrijednost sobe pokazuje se u praksi već prve noći koju Meg i njena kćer Sarah provode u novom domu.

Kuća postaje metom trojice provalnika, koji, kako se pokazuje, u svojoj potrazi za blagom koji je ostavio prethodni vlasnik, nailaze, neočekivano, na nove stanare. Meg i Sarah zatvaraju se u blindiranu sobu, ne znajući da se upravo u njoj nalazi željeni plijen provalnika. Slijedi napeta opsada, u kojoj provalnici, među njima i arhitekt koji je dizajnirao blindiranu sobu, igraju okrutnu igru mačke i miša s novima stanarkama kuće.

Kao što se može vidjeti, Panic Room prilično je konvencionalan triler. Dvije prilično bespomoćne žrtve – razočarana majka i njena dijabetična kćer – postaju žrtve trojice provalnika, čije različite motive doznajemo kako se radnja razvija. Dizajneru sobe za slučaj panike Burnhamu treba novac za sudsku bitku oko starateljstva nad djetetom; sociopatu Raoulu samo je do novca, a nervozni sin bogaša koji je krenuo po krivu ni sam ne zna zašto je dio ove ekipe.

Međutim, oni koji očekuju dublju psihološku analizu likova ostat će razočarani – scenarist David Koepp dobro se snalazi u strukturiranju radnje, no slabije mu idu karakterizacija i dijalog.

Redatelj Fincher iskoristio je svoje novo djelo kao podlogu za pokazivanje bravura s kamerom, koja prati sudionike napete drame kroz klaustrofobične prostore zamračene kuće pod najneobičnijim uglovima. Takav odnos prema materijalu nije dao postavi većeg prostora za razvoj likova koje tumače. Filmom dominiraju glavna imena – Jodie Foster u ulozi Meg i Forest Whitaker kao vođa provalnika sa savješću. Međutim, drugi likovi – kćer Sarah koju glumi Kristen Stewart, te druga dva provalnika, u tumačenju Dwighta Yoakama i Jareda Leta ostaju na razini karikature.

Unatoč ovim nedostacima, Panic Room ipak dinamičnim tempom i sveprisutnom atmosferom napete jeze plijeni pažnju publike od prve do posljednje minute.

XS
SM
MD
LG