Linkovi

Novi teroristički napadi u Izraelu i na Zapadnoj obali (31/3/02) - 2002-03-31


Na Srednjem Istoku, dva nova palestinska samoubilačka napada. U izraelskom lučkom gradu Haifi, u eksploziji u jednom restoranu, jutros je ubijeno najmanje 14 osoba, a ranjeno oko 30, od kojih je nekoliko u kritičnom stanju.

Nekoliko sati kasnije, eksplozija je potresla i židovsko naselje Efrat, na Zapadnoj obali, ranivši nekoliko osoba.

Za eksploziju u Haifi, odgovornost je preuzela palestinska organizacija Hamas. Ranije jutros, izraelski vojnici i palestinske snage sigurnosti razmijenili su vatru kod kompleksa zgrada u Ramali, gdje je palestinski čelnik Jaser Arafat okružen izraelskim snagama.

Palestinski izvori tvrde da su izraelske snage ušle u prostorije gdje se nalazi Jaser Arafat, izraelska vojska je ove tvrdnje negirala.

Kako je rekao gospodin Arafat, on ne smatra da mu je život ugrožen ovom trodnevnom izraelskom vojnom akcijom. U intervjuu CNN-u, palestinski čelnik je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi, kako je to nazvao, izraelsku agresiju.

Novinari izvješćuju da se oko gospodina arafata nalaze njegove snage sigurnosti, kao i oko 40 pacifista iz zapadnih zemalja, koji su se uspjeli probiti u zgradu. Izraelska vojska Ramallu je proglasila zatvorenim vojnim područjem.

XS
SM
MD
LG