Linkovi

Kraljica Elizabetha, britanska kraljica-majka, 1900-2002 (31/3/02) - 2002-03-30


Jučer je u Windsoru, u Britaniji, u 101. godini života preminula kraljica Elizabetha, britanska kraljica-majka. Njezina popularnost je sezala i izvan granica Ujedinjenog kraljevstva. Prilog Laurie Kassman.

Kraljica majka rodila se kao Elizabeth Bowes-Lyon, 1900. godine. Za svog života, bila je svjedokom britanske pobjede u dva svjetska rata, ali i gubitka ogromne imperije kojoj je bila na čelu.

Na britansko je prijestolje posjela prilično nenadano, kada je sredinom tridesetih godina, brat njezina muža abidicirao, kako bi ušao u brak kojem se kraljevska obitelj protivila.

Kraljica Elizabetha, supruga kralja Georgea šestog postala je ubrzo najpopularnija članica kraljevske obitelji. Posebno se pamti njezina hrabrost za vrijeme drugog svjetskog rata, kada je odbila napustiti London za vrijeme njemačkih bombardiranja. "Rat nas žene uvijek poziva na hrabrost, izdržljivost ... Mi u njemu igramo stvarnu i važnu ulogu, baš kao i muškarci" - rekla je početkom rata britanska kraljica.

Jedan Londončanin poznije dobi o preminuloj kraljici jučer je rekao: "Ako ste za rata bili u Londonu, sjećat ćete se kraljice koja se stvarno brinula za ljude. Posjećivala je žrtve bombardiranja, naše vojnike... Bila je stvarno jedna od nas.."

Kraljica majka je popularnost monarhije održavala i kasnije – kada su kraljevsku obitelj potresali i mnogi skandali, kao i tragični smrtni slučajevi. Na proslavi njezina stotog rođendana, premijer Tony Blair je rekao: "Ono što je kraljicu stvarno karakteriziralo je ogroman osjećaj dužnosti i odgovornosti koji je kao kraljica imala. Po tome je kraljica primjer za sve nas.

Nadbiskup Canterburya je svoje osjećaje o rkaljci izrazio na ovaj način: "Sjećamo je se po njezinoj službi i u miru i u ratu, sjećamo je se po njezinoj ljubavi za život, ljubavi za ljude, njezinoj upornosti i smislu za humor.

Britanci je pamte i po često ležernom stilu - smislu za šalu, navicida dnevno popije o jedan džin i tonik, te redovitom odlasku na konjske utrke..... Kraljica majka – preminula je sinoć u 101. godini života u Windsoru u Britaniji.

XS
SM
MD
LG