Linkovi

Vijeće sigurnosti poziva Izrael da povuče snage iz palestinskih područja (30/3/02) - 2002-03-30


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju u kojoj poziva Izrael da povuče svoje snage iz palestinskih gradova, uključujući i Ramalu. U rezoluciji se također pozivaju obje strane da počnu odmah raditi na uspostavljanju prekida vatre.

Rezolucija, koju je predložila Norveška, usvojena je jutros jednoglasno. Sirija nije sudjelovala u glasanju, uz objašnjenje da rezolucija nije sročena dovoljno oštro protiv Izraela.

U usvojenom dokumentu izražava se zabrinutost zbog nedavnih samoubilačkih bombaških napada u Izraelu, te zbog vojnog napada na sjedište palestinskog čelnika Jasera Arafata u Ramali. Obje se strane pozivaju da sudjeluju u naporima da se Izraelci i Palestinci vrate pregovorima.

Rezolucija je usvojena nakon više sati pregovora iza zatvorenih vrata i javne debate na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti, koju su zatražile arapske zemlje.

Glasnogovornik palestinske uprave nazvao je rezoluciju pozitivnim korakom, ukoliko je Izrael odmah provede. Izrael je priopćio da je u rezoluciji trebala biti naglašena odgovornost Palestinaca za terorističke napade u Izraelu.

XS
SM
MD
LG