Linkovi

Izraelsko zrakoplovstvo napalo položaje Hezbolaha na jugu Libanona (30/3/02) - 2002-03-30


Izraelski tenkovi i dalje se nalaze u sjedištu palestinskog čelnika Jasera Arafata u Ramali na Zapadnoj obali. Izraelska je vojska priopćila da je u tom mjestu uhićeno više od 145 osumnjičenih terorista. Nasilje se proširilo i na druga područja, a izraelski su tenkovi ušli u druga mjesta na Zapadnoj obali, uključujući Hebron. Kako izvješćuje Laurie Kassman, aktivisti Arafatove stranke Fatah naredili su opću mobilizaciju i upozoravaju da će oštro odgovoriti ukoliko Izrael nanese zlo palestinskom čelniku.

Izraelski borbeni zrakoplovi napali su položaje gerilaca Hezbolaha na jugu Libanona. Zračni udari izvršeni su nakon što su gerilci ispalili granate i rakete na sjeverni Izrael.

U međuvremenu, izraelski su tenkovi jutros ušli u mjesto Beit Jala na Zapadnoj obali, nakon što su snajperisti otvorili vatru na židovsko naselje na drugoj strani doline. Tenkovi su također krenuli prema Betlehemu, u kojem se kršćani okupljaju za Uskrs.

U Ramali, izraelske su se snage sukobile s više od deset palestinskih militanata zatvorenih u jednoj zgradi i natjerale ih na predaju. U drugoj zgradi, koju su jučer osvojile izraelske snage, pronađena su tijela petorice palestinskih policajaca.

Palestinski je radio javio da su izraelski vojnici opkolili urede šefa palestinske sigurnosti na Zapadnoj obali, te da privode na ispitivanje palestinske muškarce u dobi od 15 do 45 godina.

Opsada uredske zgrade gospodina Arafata nastavlja se. Palestinski čelnici i njegovi bliski suradnici još su uvijek zabarikadirani u zgradi, u kojoj više nema vode i struje.

U glavnim gradovima nekoliko arapskih zemalja izbili su prosvjedi protiv izraelskog napada.

XS
SM
MD
LG