Linkovi

Američki mediji o situaciji na Srednjem istoku (30/3/02) - 2002-03-30


Vodeći američki listovi danas prostor na svojim naslovnicama, razumljivo, posvećuju najnovijim događajima na Srednjem Istoku.

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” javlja da je Izrael počeo provoditi najveću mobilizaciju svojeg pričuvnog sastava od rata u Perzijskom zaljevu. Prema radiju izraelske vojske, moglo bi biti mobilizirano i do 20 tisuća rezervista. Takva masovna mobilizacija - kažu stručnjaci – ukazuje da bi najvnovija vojna kampanja protiv Palestinaca mogla biti dugotrajna i velikih razmjera.

Pod naslovom “Dugogodišnjim neprijateljima rat je lakši od mira”, Los Angeles Times analizira najnovije događaje na Srednjem Istoku. Kako piše losanđeleski dnevnik, mnogi američki dužnosnici i analitičari smatraju da niti Arafat, niti Sharon nisu dovoljno jaki čelnici da bi mogli ostvariti mir. Američki dužnosnici privatno opisuju palestinskog čelnika kao neodlučnog i , a za izraelskog premijera kažu da – kako se čini – nema druge strategije osim osvećivanja za terorističke napade. Upravo zbog kombinacije Sharon-Arafat – piše “Los Angeles Times” administracija predsjednika Busha u početku je izbjegavala angažman na Srednjem istoku, jer “nije imala s kime surađivati”.

O sličnoj temi piše i “Washington Post”, koji bilježi da je Washington nakon jučerašnjih događaja ostao relativno tih. Osim pažljivo sročene izjave državnog tajnika Colina Powella, ekipa predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost nije se uopće oglasila, kao što se nije oglasio i predsjednik. Mnogi analitičari, uključujući Izraelce i Palestince, smatraju da izjava državnog tajnika, u kojoj se koncentrirao na palestinske napade na Izraelce, predstavlja zeleno svjetlo Arielu Sharonu – piše “Washington Post”.

XS
SM
MD
LG