Linkovi

Borbe u Ramali, oko i u sjedištu Jasera Arafata (29/3/02) - 2002-03-29


Palestinski dužnosnici izvješćuju o snažanim borbama oko i u sjedištu Yassera Arafata, u Ramali, između izraelskih postrojbi i palestinskih snaga sigurnosti.

Izraelski radio javlja da je uhićeno 70 palestinskih boraca.

Do pojačanih borbi došlo je samo nekoliko sati nakon što je izraelski premijer proglasio gospodina Arafata “neprijateljem Izraela” i poslao tenkove u Ramallah.

U međuvremenu, jedna je žena izvela samoubilački bombaški napad, u jednom samoposluživanju u Jeruzalemu. Pri tome je ubila sebe i još najmanje dvije osobe, dok su 24 osobe ranjene.

Nakon cjelonoćne sjednice izraelske vlade, premijer Sharon je obećao da će Yasser Arafat biti potpuno izoliran, te da će izraelske snage izvesti operacije širokih razmjera kako bi okončale palestinski terorizam.

Palestinski radio kaže da je pokret Fatah, kojemu je gospodin Arafat na čelu, pozvao plaestinske snage da borbu prenesu na izraelski teritorij.

Američka vlada pozorno prati razvoj događaja na Srednjem istoku. Američki dužnosnici su priopćili da je mirovni izalsanik za Srednji istok, Anthony Zinni, u stalnom kontaktu s obje strane, te da ne planira napustiti regiju.

Bijela je kuća dodala da je gospodin Zinni razgovarao s Jaserom Arafatom, a da je državni tajnik Colin Powell u kontaktu s izraelskim premijerom Arijelom Šaronom. U ovom trenutku, nema podrobnosti o sadržaju tih razgovora.

Evropski čelnici kritiziraju izraelsku politiku izolacije palestinskog čelnika Jasera Arafata i kažu da će ona blokirati mirovne inicijative na Srednjem Istoku.

Vanjskopolitički čelnik Europske unije Javier Solana razgovarao je danas telefonom i s gospodinom Arafatom i s izraelskim ministrom vanjskih poslova Shimonom Peresom, pozivajući na prekid vatre. Gospodin Solana je rekao obojici svojih sugovornika da vojna sredstva neće riješiti problem terorizma.

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov izjavio je danas novinarima da će izraelska politika izolacije Yassera Arafata - i njegovog potencijalnog uklanjanja - još više destabilizirati regiju.

Francuski ministar vanjskih poslova Hubert Vedrine kaže da izolacija gospodina Arafata neće poboljšati sigurnosno stanje u Izraelu.

XS
SM
MD
LG