Linkovi

Umro redatelj Billy Wilder (29/3/02) - 2002-03-29


Redatelj Billy Wilder, poznat po filmovima kao što su “Bulevar sumraka” i “Neki to vole vruće” umro je u dobi od 95 godina. Mike Osullivan pripremio je osvrt na njegov život i karijeru.

Billy Wilder stigao je u Hollywood tijekom tridesetih, kao židovski izbjeglica iz nacističke Europe. U početku nije znao ni riječi engleskoga. No, brzo je učio i uskoro je započeo suradnju sa scenaristom Charlesom Brackettom. Zajedno su snimili niz uspješnih filmova, uključujući “Dvostruku obmanu” iz 1944. i “Izgubljeni vikend” iz 1945. Wilder je za taj film, priču o autodestruktivnom piscu, dobio dva Oskara – jedan za režiju, a drugi – koji je podijelio s Charlesom Brackettom – za scenarij. 1950. njihova je suradnja kulminirala snimanjem “Sunset bulevar” – melodrame o bivšoj zvijezdi nijemog filma.

Wilder i Brackett dobili su Oskara za scenarij “Bulevar sumraka”. Tijekom pedesetih, Billy Wilder snimio je “Stalag 17”, priču o ratnim zarobljenicima i sudsku dramu “Svjedok optužbe”. S glumicom Marilyn Monroe snimio je “Sedam godina vjernosti” iz 1955. i “Neki to vole vruće” iz 1959. Taj je film također označio početak plodonosne suradnje s Jackom Lemonom, koji je glumio u klasičnoj Wilderovoj komediji “Apartman” iz 1960. Taj je film nagrađen Oskarom kao film godine, a Wilder je dobio Oskara za najbolju režiju. Kao i u slučaju “Izgubljenog vikenda”, sa scenaristom je podijelio Oskara za scenarij. Glumac Karl Malden kazao je da će Billy Wilder ostati najbolje zapamćen po svojim komedijama, kao što su “Burne dvadesete” i “Neki to vole vruće”.

"Izmijenio je cijeli sustav snimanja filmova, barem što se tiče komedije. Komedije koje je on režirao ili u kojima je radio na scenariju su jedini filmovi koji će – mislim živjeti vječno" – rekao je Karl Malden. Sam Billy Wilder jednom je, govoreći o danu kada će napustiti filmsku scenu, parafrazirao riječi generala Douglasa McArthura: "Ne vjerujem da stari redatelji umiru. Umjesto toga, oni samo izblijede". Billy Wilder umro je u svojem domu u Los Angelesu. Prema riječima prijatelja, bolovao je od upale pluća.

XS
SM
MD
LG