Linkovi

Sjedinjene Države pozdravljaju usvajanje saudijskog mirovnog plana za Srednji istok (29/3/02) - 2002-03-29


Sjedinjene Države pozdravljaju usvajanje saudijskog mirovnog plana na summitu Arapske lige u Bejrutu. No, prvi prioritet administracije predsjednika Busha ostaje postizanje prekida vatre između Izraela i Palestinaca, kako bi se mogao razmotriti saudijski plan.

Administracija predsjednika Busha ne očekuje da će usvajanje saudijskog mirovnog prijedloga na summitu Arapske lige samo po sebi dovesti do brzog zaustavljanja nasilja između Izraela i Palestinaca, koje eskalira već 18 mjeseci. Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je: "Ova vizija i njeno usvajanje od strane Arapske lige predstavljaju konstruktivne korake i mogu pomoći u uspostavljanju pozitivnije atmosfere za mirovne napore. Obje strane i regionalni čelnici sada se moraju usredotočiti na ostvarivanje prekida vatre."

Palestinski čelnik Jaser Arafat izjavio je da je spreman raditi na trenutnom uspostavljanju prekida vatre. Američki izaslanik za Srednji istok Anthony Zinni do sada nije uspio ishoditi prekid vatre, no kako je predsjednik Bush izjavio na jučerašnjem skupu u Teksasu, američki napori će se nastaviti.

"Nećemo odustati. Nećemo dozvoliti ubojicama da ometaju napredovanje mira," rekao je predsjednik. Međutim, nakon jednog od najsmrtonosnijih samoubilačkih bombaških napada u proteklih 18 mjeseci, Izrael upozorava na moguće planove o žešćim vojnim akcijama u područjima pod kontrolom palestinskih vlasti.

XS
SM
MD
LG