Linkovi

LAT: Traženje smrtne kazne za Moussaouia bez presedana u američkom pravosuđu (29/3/02) - 2002-03-29


“Los Angeles Times” analizira odluku saveznih tužitelja da zatraže smrtnu kaznu za optuženog terorista Zachariasa Moussaouia. Savezni istražni ured FBI vjeruje da je Moussoui trebao biti “dvadeseti otmičar” u napadima od 11. rujna, no istražitelji priznaju da imaju malo uvjerljivih dokaza koji ga izravno povezuju s napadima. Pravni analitičari tvrde da traženje smrtne kazne u ovakvom slučaju nema presedana, s obzirom da tužitelji ne tvrde da je Moussaoui, koji se u trenutku napada nalazio u zatvoru, igrao izravnu ulogu u napadima ili događajima koji su im prethodili, već da se bavio sličnim aktivnostima kao i otmičari, na “paralelnom kolosjeku”.

“Christian Science Monitor” i “Washington Post” jutros prenose rezultate najnovijeg istraživanja, koje pokazuje da gledanje televizije ipak potiče na nasilje, čak i odrasle gledatelje. Prema istraživanju, koje je pratilo preko 700 mladih u razdoblju od 17 godina, pokazalo je da tinejdžeri i adolescenti, koji gledaju samo sat televizijskog programa dnevno, kasnije u životu češće upadaju u fizičke obračune, češće napadaju druge i bave se drugim oblicima nasilja. Prema statistikama, televizijski prijemnik u prosječnom američkom kućanstvu uključen je preko osam sati dnevno, a djeca i mladi u dobi od 2 do 17 godina gledaju televiziju čak tri sata dnevno.

I za kraj izdvajamo vijest iz “Washington Posta” da se Michael Jordan namjerava vratiti na parket sljedeće sezone, premda sve do kraja ljeta neće znati hoće li njegova koljena moći izdržati. Jordan je najavio da će se krajem sezone možda podvrći operaciji lijevog koljena i zatim se posvetiti rehabilitaciji i povratku u formu za početak sljedeće sezone.

XS
SM
MD
LG