Linkovi

Rumsfeld: Pentagon spreman za svaku misiju, pa i napad na Irak (29/3/02) - 2002-03-29


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld pozvao je ponovno međunarodnu zajednicu da učini više u poboljšanju sigurnosne situacije u Afganistanu.

Gospodin Rumsfeld je kazao da se, bez sigurnosti, ne može učiniti gotovo ništa na obnovi Afganistana. Međutim, prema njegovim riječima, međunarodni donatori do sada nisu dali niti dolara za finaciranje programa sigurnosti, uključujući obuku afganistanske vojske i međunarodne mirovne operacije. Gospodin Rumsfeld je kazao da Sjedinjene Države čine sve što mogu, no da bi druge zemlje trebale učiniti više.

"Mi nismo jedina zemlja na svijetu koja može učiniti nešto. Ima i drugih zemalja koje mogu omoći. No, lakše je upirati prstom u druge i žaliti se na postojeću situaciju nego pomoći" – rekao je ministar obrane.

Gospodin Rumsfeld nije, međutim, kritizirao niti jednu pojedinu zemlju. No, dužnosnici Pentagona kažu da je u svojim kritikama mislio na europske zemlje, pogotovo na Francusku i Italiju. Ministar obrane dodao je da će, unatoč ratu protiv terorizma i drugim pritiscima kojima su izložene američke snage diljem svijeta, Pentagon biti spreman za bilo koju misiju koju naredi predsjednik Bush, uključujući i napad na Irak.

"Možete biti sigurni da ćemo poduzeti sve što Sjedinjene Države trebaju poduzeti i da ćemo u tome biti uspješni" – rekao je ministar Rumsfeld.

XS
SM
MD
LG