Linkovi

Novo upozorenje Sadamu Huseinu (28/3/02) - 2002-03-28


Predsjednik Bush ponovio je da neće Iraku dozvoliti da razvija oružje za masovno uništavanje. Predsjednik je upozorio iračkog čelnika Sadama Huseina da mora inspektorima Ujedinjenih naroda za naoružanje dozvoliti povratak u zemlju.

Predsjednik Bush je kazao da su, što se tiče Iraka, sve opcije još uvijek otvorene. Govoreći na skupu za pomoć radnicima u saveznoj državi South Carolina, predsjednik je kazao da Washington neće dozvoliti Iraku da pomogne teroristima da izvedu nove napade na Sjedinjene Države ili njihove saveznike.

"Nećemo dozvoliti jednoj zemlji, koja ima tradiciju totalitarizma i diktature, zemlji poput, na primjer Iraka koji je trovao vlastite građane, da razvije oružje za masovno uništavanje i udruži se s terorističkim organizacijama koje mrze zemlje koje vole slobodu. To ne možemo priušititi za dobrobit naše djece i djece naše djece," izjavio je.

Predsjednik je istaknuo da Irak predstavlja prijetnju svjetskom miru, jer bi mogao pomoći teroristima da nabave kemijsko, biološko i nuklearno oružje. Prema njegovim riječima, irački čelnik predstavlja problem s kojim će se Amerika – kako je rekao – obračunati. Predsjednik Bush je također kazao da Irak, zajedno s Iranom i Sjevernom Korejom, predstavlja “osovinu zla” koja prijeti američkim interesima, jer bi mogla pomoći teroristima da nabave oružje za masovno uništavanje.

"Povijest je pozvala ovu naciju u akciju. Nećemo dozvoliti najgorim čelnicima na svijetu da razvijaju, održavaju, postavljaju i usmjeravaju najgore oružje na nas i naše prijatelje, rekao je.

Gospodin Bush je kazao da je “duboko zabrinut” zbog iračkih prijetnji, no da neće poduzeti nikakvu akciju protiv te zemlje dok ne dovrši konzultacije sa saveznicima. Američki saveznici na Srednjem Istoku upozorili su da bi bilo kakva jednostrana akcija protiv Iraka mogla oslabiti podršku za borbu protiv terorizma, predvođenu Sjedinjenim Državama. Irak, Iran i Sjeverna Koreja odbacuju tvrdnje o njihovoj angažiranosti na razvoju oružja za masovno uništavanje i pomaganju teroristima.

XS
SM
MD
LG