Linkovi

Irak i terorizam (26/3/02) - 2002-03-28


Režim iračkog diktatora Sadama Huseina već dugo podržava terorizam. “Taj režim je bio u kontaktu s al-Qaidom”, rekao je George Tenet, direktor Središnje obavještajne agencije – CIA-e. Iračko sponzoriranje terorizma je poglavito opasno zbog toga jer je irački vladar odlučan ometati provedbu sankcija, nastaviti s programom oružja za masovno uništavanje, te obnoviti vojne snage kakve je imao prije Zaljevskog rata.

Teroristi al-Qaide takodjer nastoje doći do oružja za masovno uništavanje. Dokumenti pronadjeni na lokacijama koje je u Afganistanu koristila al-Qaida, pokazuju da je Osama bin-Laden provodio sofisticirani istraživački program o biološkom oružju. Sjedinjene države posjeduju dokaze koji ukazuju da je al-Qaida pokušavala razviti nuklearno oružje, takozvanu “prljavu bombu” – konvencionalnu bombu napunjenu radioaktivnim materijalom.

Iraq i al-Qaida imaju mnogo zajedničkog. “Njihove veze mogu se ograničiti divergentnim ideologijama”, rekao je gospodin Tenet, medjutim, njihova “antipatija prema Sjedinjenim državama i saudijskoj kraljevskoj obitelji ukazuje da je moguća taktička suradnja izmedju njih.”

Irak nastavlja pružati utočište različitim palestinskim terorističkim grupama, uključujući Abu Nidalovu organizaciju, Arapski oslobodilački front, te Abu Ibrahimu, bivšem čelniku organizacije “15. svibanj” – organizacije koja više ne postoji.

Irački diktator ne samo da podupire terorizam, njegov režim ga je naveliko prakticirao. Ovaj mjesec obilježava se 14. godina od ubojstva oko 5 tisuća muškaraca, žena i djece, pretežito kurdske nacionalnosti, u iračkom gradu Halabja. Oni su ubijeni bojnim plinom iperitom i drugim smrtonosnim kemijskim oružjima koje su koristile iračke snage, a po zapovijedi Sadama Huseina. Oko deset tisuća civila je ranjeno u ovom užasnom napadu. Medjutim, to nije bio jedini zločin ove vrste. Halabja je bio samo jedno od oko 250 sela koja su se našla na udaru iračkog režima, u razdoblju izmedju travnja 1978. i kolovoza 1988. godine.

Stoga ne začudjuje da irački tisak, koji je pod kontrolom vasti, pohvalno piše o al-Qaidinim divljačkim napadima na Svjetski trgovinski centar i Pentagon u rujnu prošle godine.

Predsjednik George Walker Bush je rekao da je Irak “zemlja koju vodi čovjek koji je voljan ubijati svoje gradjane korištenjem kemijskim oružja, čovjek koji ne dopušta ulazak u zemlju inspektorima Ujedinjenih naroda, čovjek koji očevidno ima što za kriti. ON je sam problem. I mi ćemo se s njim pozabaviti”.

XS
SM
MD
LG