Linkovi

Bush o ratu protiv terorizma (27/3/02) - 2002-03-28


Teroristi, rekao je predsjednik George Walker Bush, “ne vole slobodu vjere, niti slobodu govora, niti slobodu politike”. S obzirom da su Sjedinjene Države danas jedan od lučonoša slobode u svijetu, teroristi vide Ameriku kao metu. Kako je rekao predsjednik Bush, “činimo sve što možemo da bismo bili sigurni da neće biti tako.”

U šest mjeseci od napada od 11. rujna, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama ostvarila je znatan napredak. Osama bin Laden i njegova teroristička mreža al-Qaida ne mogu više koristiti Afganistan kao svoje utočište. Oni su krivo procijenili američku odlučnost, misleći, možda, kako je rekao predsjednik Bush, da je “naše društvo možda tako materijalističko, da nećemo braniti ono što nam je važno, a to je sloboda.”

Već na samom početku, predsjednik Bush je rekao “Ukoliko štitite ili sakrivate terorista, podjednako ste krivi kao i ti ubojice.” Talibanski je režim doznao što su Sjedinjene Države pod tim mislile. Zahvaljujući koaliciji, prijelazna vlada dala je nadu afganistanskom narodu. Škole se otvaraju. Nove bolnice liječe pacijente. Prijetnja od masovne gladi uklonjena je po prvi puta u mnogo godina.

Sjedinjene Države ne pokušavaju se osvetiti za terorističke napade od 11. rujna. Sjedinjene Države žele teroriste izvesti pred lice pravde. Sjedinjene Države i njihovi koalicijski saveznici otišli su u Afganistan ne kao osvajači, već kao osloboditelji. Prva faza toga rata, usmjerena protiv talibanskog režima, koji je štitio al-Qaidu, završena je. U drugoj fazi teroristima treba onemogućiti da nađu utočište bilo gdje drugdje u svijetu.

Još uvijek ima terorista al-Qaide koji su na slobodi. Jasno je da oni žele ponovno preuzeti kontrolu nad Afganistanom. No, američki narod odlučniji je i nepopustljiviji od bilo kojih terorista.

Ima i drugih, osim terorista, koji predstavljaju prijetnju slobodi. Predsjednik Bush uključio je tri zemlje u osovinu zla. Jedna od njih je Irak, kojim vlada Sadam Husein. Kako je rekao predsjednik Bush, “nećemo dozvoliti jednom od najopasnijih svjetskih čelnika da ima na raspolaganju najopasnije oružje na svijetu i da njime Sjedinjene Države, naše prijatelje i saveznike drži kao taoce.” Režimi poput onoga u Iranu i Sjevernoj Koreji također su upozoreni. Bilo koji režim koji razmatra zlodjela mora znati da će mu se pružiti otpor i da će biti zaustavljen.

XS
SM
MD
LG