Linkovi

Bush o siromaštvu u svijetu (28/3/02) - 2002-03-28


Sjedinjene Države izdvajaju najviše za humanitarnu pomoć od svih zemalja svijeta. Sjedinjene Države, rekao je predsjednik George Walker Bush, bore se “protiv siromaštva, jer to traži vjera i zahtijeva savjest”. Ekonomske mogućnosti osnov su ljudskog dostojanstva.

Nažalost, desetljećima se uspjeh pomoći za razvoj mjerio jedino utrošenim sredstvima, a ne ostvarenim rezultatima. To se mora promijeniti. Kako je rekao predsjednik Bush, “Ulijevanje novca u propali status quo neće pomoći siromašnima i čak može usporiti napredovanje reformi.”

Razvijene zemlje imaju obvezu ne samo dijeliti svoje bogatstvo, već i poticati uvjete koji omogućuju ljudima da bogatstvo stvaraju, a to su ekonomska sloboda, politička sloboda, vladavina zakona i poštivanje ljudskih prava. Kada zemlje poštuju svoje građane, otvaraju svoja tržišta i investiraju u bolje zdravstvo i obrazovanje, svaki dolar pomoći, baš kao i svaki dokar prihoda od trgovine ili domaćeg kapitala koristi se efikasnije. Kada nacije usvajaju reforme, svaki dolar pomoći može privući dva dolara u privatnim ulaganjima.

Međutim, pomoć nije glavni faktor ekonomskog uspjeha. Velika većina sredstava od koji se financira razvoj ne dolazi iz pomoći, već od trgovine i kapitala. Sve u svemu, zemlje u razvoju svake godine dobiju oko 50 milijardi dolara pomoći, i gotovo 250 milijardi dolara kroz strana ulaganja.

Kako je rekao predsjednik Bush, “da bismo se ozbiljno posvetili uklanjanju siromaštva, moramo se ozbiljno posvetiti proširenju trgovine.” Veći pristup tržištima bogatih zemalja ima “trenutni učinak na gospodarstva zemalja u razvoju. Trgovina je pomogla tako različitim zemljama kao što su Južna Koreja, Čile i Kina da prošire svoje mogućnosti. Trgovina donosi novu tehnologiju i nove ideje.

Sjedinjene Države predane su povezivanju strane pomoći s političkim, pravnim i ekonomskim reformama. Upravo zbog toga predsjednik Bush namjerava osnovati tzv. fond “Milenijski izazov”. Taj će se fond koristiti za financiranje projekata u zemljama u kojima vlasti vladaju pravedno, investiraju u svoje građane i potiču ekonomsku slobodu. Kako je rekao predsjednik Bush, “promicat ćemo razvoj od samog dna naviše, pomažući građanima da pronađu sredstva, obuku i tehnologiju koji će im omogućiti da iskoriste mogućnosti globalnog gospodarstva.”

XS
SM
MD
LG