Linkovi

Amerikanke u diplomaciji (14/3/03) - 2002-03-28


U Sjedinjenim Državama žene su ostvarile znatan napredak u borbi za jednakopravnost s muškarcima na radnom mjestu. No, u nekim profesijama, primjerice, u diplomaciji, taj je napredak bio znatno sporiji nego drugdje.

Sjedinjene Države danas imaju 146 veleposlanika u raznim zemaljama svijeta. Od toga, 26 su ih žene. Dva od šest zamjenika državnog tajnika su također žene, kao i osam od 32 njegova pomoćnika. Ove brojke mogle bi se shvatiti kao znak da su žene još daleko od jednakosti kada se radi o visokim položajima u američkoj diplomatskoj službi. No, prije samo nekoliko desetljeća, situacija je bila daleko gora - na primjer, žena koja je radila u diplomaciji, koja bi ostala trudna, morala bi dati ostavku.

Avis Bohlen, pomoćnica državnog tajnika za kontrolu naoružanja pri američkom Državnom tajništvu kaže da upravo zbog takve politike nije planirala karijeru u diplomaciji nakon što je 1965. diplomirala sa sveučilišta Columbia: "Početkom sedamdesetih zaposlila sam se u Agenciji za kontrolu naoružanja i razoružanja. Dok sam radila za tu agenciju, State Department uveo je pravilo o ravnopravnosti u zapošljavanju kako bi privukao veći broj žena i pripadnika manjina. Tako sam se i ja uključila u diplomatsku službu."

Avis Bohlen zaposlila se u State Departmentu u razdoblju kada su žele počele ulagati organizirane napore u poboljšanje položaja žena u agencijama vezanim uz vanjsku politiku, 1971.

Tužbom do zaposlenja

Alison Palmer bila je uložila žalbu Odboru diplomatske službe za žalbe, jer je smatrala da su ju zaobilazili zadaci u inozemstvu samo zbog njenog spola. Do 1976. njena je žalba prerasla u zajedničku tužbu u ime svih žena u diplomatskoj službi. Prije nego što je tužba dospjela pred sud, Kongres je 1980. usvojio Zakon o reformi diplomatske službe, kojim se tražilo zapošljavanje većeg broja žena i pripadnika manjina.

Tužba gospođe Palmer riješena je izvansudskom nagodbom 1996, iste godine kada su Sjedinjene Države dobile prvu državnu tajnicu – Madeleine Albright.

Od administrativnih položaja do veleposlaničkih mjesta

Žene su u State Departmentu obnašale različite dužnosti od njegovih prvih dana početkom 18. stoljeća. No, Mark Susser, koji istražuje povijest Državnog tajništva, kaže da ta agencija nije zapošljavala žene u punom radnom vremenu sve do 1874.: "Ipak, žene su još godinama dobivale niže, uglavnom administrativne položaje. Tek je 1918. jedna žena unaprijeđena na viši položaj. Bila je to Margaret Hanna, koja je postala šefica Ureda za korespondenciju. Tek tridesetak godina kasnije State Department počeo je zapošljavati žene u diplomatskim predstavništvima u inozemstvu – no i to još uvijek uglavnom za uredske poslove."

Mark Susser kaže da su mnogi u State Departmentu tvrdili da član diplomatske službe mora biti spreman na raspoređivanje diljem svijeta. S obzirom da kulturni i politički čimbenici spriječavaju upućivanje žena na diplomatske zadatke u nekim dijelovima Južne Amerike, Srednjeg istoka i Azije, žene su smatrane neprikladnima za diplomate. Međutim, tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća, ženama je bilo dopušteno da polažu ispit za diplomatsku službu, koji predstavlja prvi korak prema diplomatskoj dužnosti u inozemstvu. No, sve do pedesetih godina, žene su vrlo rijetko postajale diplomati. Tek 1953. predsjednik Eisenhower imenovao je članicu diplomatske službel Frances Willis veleposlanicom u Švicarskoj.

Jeanne Kirkpatrick, na početku "poput miša"

Edward Crapol, autor serije eseja naslovljene “Žene i vanjska politika” kaže da je diskriminacija protiv žena u diplomaciji postojala još prilično nedavno. Prema njegovim riječima, čak se i Jeanne Kirkpatrick, utjecajna američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima tijekom osamdesetih, žalila da je kolege ne priznaju kao ravnopravnu. "Svojedobno je upotrijebila zanimljivu metaforu. Jednoga je dana na sastanku u Bijeloj kući, primijetivši miša, rekla – 'Na mene obraćaju pažnju kao i na tog miša.'"

Prošle godine, gotovo polovina novozaposlenih pripadnika diplomatske službe bile su žene. Mark Susser ocjenjuje da bi to moglo značiti da ćemo u skoroj budućnosti vidjeti i veći broj žena na visokim diplomatskim položajima.

XS
SM
MD
LG