Linkovi

Kurdi se spremaju biti sljedeći Sjeverni savez (28/3/02) - 2002-03-28


“Kurdi su spremni biti sljedeći Sjeverni savez” – piše jutros “Christian Science Monitor”. Prema ovom bostonskoom dnevniku, elitne kurdske snage pripremaju se za dan kada će ostvariti svoj san – pomoći američkim snagama da svrgnu s vlasti Sadama Huseina. Kurdski čelnici nadaju se da će Washington i u Iraku primijeniti afganistanski model, tj. da će planeri Pentagona angažirati kurdske snage da se bore uz američke protiv Sadamovih postrojbi.

“Washington Post” na naslovnici javlja da je američka podružnica francuske farmaceutske kompanije Aventis Pasteur pronašla u svojim hladnjacima 70 do 90 milijuna zaboravljenih dozna cjepiva za boginje. Time se – prema pisanju washingtonskog dnevnika – postojeće američke zalihe ovog cjepiva povećavaju za šest puta, što znači da zemlja ima dovoljno cjepiva za slučaj bioterorističkog napada. Prvi testovi pokazuju da cjepivo nije izgubilo snagu i da bi ga se, dapače, u slučaju potrebe moglo razrijediti da bude pet puta slabije.

Pred dolazeći Uskrs, najtiražniji američki dnevnik “USA Today” javlja da su matematičari otkrili zašto tvrdo kuhana jaja, koja se vrte na stolu, vrte na jednom od svojih krajeva. Japanski i britanski matematičari proveli su šest mjeseci proučavajući ovu pojavu, koju su kasnije opisali sa 16 jednadžbi na manje od dva lista papira. Najjednostavnije objašnjenje je – trenje. Dok se jaje vrti, vrti se u malom krugu oko zamišljene okomite osi. Trenje usporava ovu vrtnju, a točka dodira sa stolom sve je više od centra ravnoteže, pa se jaje polako uspravlja i na trenutak stoji uspravno. Znanstvenici, međutim, kažu da ovo objašnjenje ne vrijedi i za sirova jaja, u kojima se tekući žutanjak i bjelanjak vrte sporije od ljuske.

XS
SM
MD
LG