Linkovi

Lučin: Dolijevanje ulja na vatru (27/3/02) - 2002-03-27


Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin poručio je bivšim policajcima koji štrajkaju glađu da štrajkom neće ništa postići. On je pozvao da prestanu sa štrajkom i prihvate kompromisne dogovore o rješavanju njihova statusa.

“Štrajkom glađu nećete ništa postićći, jedino ćete ugroziti svoje zdravlje. Pozivam vas da ga prekinete a svoj statu riješite u okviru programa zbrinjavanja viška zaposlenih u MUP-u” poručio je ministar unutarnjih poslova dvanaestorici otpuštenih policajaca koji su sinoć u ponoć počeli štrajk glađu, kao i onima koji još ne štrajkaju glađu ali već sedmi dan prosvjeduju pred zgradom vlade, nezadovoljni što su postali višak u MUP-u.

Ministar Lučin je na danas održanoj konferenciji za novinare objasnio da je s policajcima koji prosvjeduju nemoguće razgovrati, jer odbijaju bilo kakav kompromis i kategorički traže da ih se vrati na posao. Oni, tvrdi ministar, žele raditi jedino u policiji. Gospodin Lučin se osvrnuo i na izjave bivših policajaca koji su u štrajku: “Istovremeno daju ocjene o tome da program zbrinjavanja viška policajaca ne postoji, da on nije valjan, a istovrmeno, oni zapravo uopće neće razgovarati o realizaciji tog programa.”

Program zbrinjavanja viška zaposlenih u MUP-u vlada je donijela u kolovozu. U pola godine primjene zbrinuto je oko 1200 bivših policajaca, ali se uspostavilo – tvrdi ministar Lučin – da među bivšim policajcima ne postoji pretjeran interes za prihvaćanje posla izvan državne službe. Njih je naime prihvatilo tek 17 posto otpuštenih policajaca. Velika većina želi otpremnine, a na njih je u zadnjih pola godine potrošeno 58 milijuna proračunskih kuna.

Ministarstvo unutarnjih poslova, na zahtjev premijera, obavlja reviziju programa zbrinjavanja otpuštenih policajaca. Ministar tvrdi da u nekoliko dana, koliko revizija traje, nije ustanovljen značajniji broj nepravilnosti.

Pred vladom, ustvrdio je Lučin, prosvjeduje tek manji broj otpuštenih policajaca. Taj prosvjed, dodao je Šime Lučin, gubi socijalni a poprima politički karakter. To se naročito odnosi na – kako je rekao – hodočašćenje dužnosnika bivše vlasti na Markov trg, koji tobože podržavaju prosvjednike, nastojeći tako ušićariti poneki politički bod.

Ministar je opovrgnuo tvrdnje predsjednika saborskog Odbora za ratne veterane Đure Dečaka da tom odboru nikad nije bio predočen program zbrinjavanja policajaca, s obzirom da su većina otpuštenih branitelji. Dečak je, tvrdi ministar Lučin, dobio deset stranica detaljnog izvješća o programu i teškoćama vezanim uz provedbu. Ministar Lučin je dodao da “je to još jedan problem od onih od kojih se očekuje da dolijeva ulje na vatru.”

XS
SM
MD
LG