Linkovi

Livingstone: Američke nuklearke su sigurne (27/3/02) - 2002-03-27


Kongresmen Edward Markey nedavno je izjavio je da su mjere sigurnosti u američkim nuklearnim elektranama tako slabe da u njima možda već sada rade neotkriveni teroristi. Kongresmen Markey, ključni član Odbora Zastupničkog doma za energetiku i trgovinu, tvrdi da agencija koja nadzire sigurnost nuklearnih reaktora ne zna koliko stranaca radi u američkim nuklearnim elektranama. Prema njegovim riječima, sigurnosne provjere radnika u takvim nuklearnim postrojenjima obuhvaćaju samo eventualna kaznena djela počinjena u Sjedinjenim Državama.

O nuklearnoj sigurnosti razgovarali smo s Neilom Livingstoneom, direktorom kompanije Global Options, koja se bavi sigurnošću i rješavanjem kriznih situacija.

Savezna Komisija za nuklearne objekte priopćila je da ulaže znatne napore u zaštitu 103 nuklearne elektrane u Sjedinjenim Državama. Gospodin Livingstone slaže se s tom ocjenom.

Livingstone: Mislim da smo u osiguravanju nuklearnih elektrana doista uspješni. Kada smo nuklearnu energiju počeli koristiti u miroljubive svrhe, u javnosti je vladala velika zabrinutost oko sigurnosti. Stoga se vlada, u suradnji s privatnim sektorom, svjesno usredotočila na taj problem. Zbog toga danas vjerojatno nuklearne elektrane štitimo bolje nego bilo što drugo.

Gospodin Livingstone kaže da se pri zapošljavanju radnika u nuklearnim elektranama provode vrlo temeljite provjere. Ranije su – prema njegovim riječima – aktivisti za zaštitu ljudskih prava i pojedini članovi Kongresa smatrali da temeljite provjere budućih uposlenika predstavljaju kršenje prava na privatnost. Gospodin Livingstone stoga zaključuje da bi spomenute provjere stoga vjerojatno trebalo donekle poboljšati.

Leži li rješenje problema u prebacivanju zaštite nuklearnih elektrana u ruke savezne vlade?

Livingstone: Volio bih da savezna vlada prvo preuzme sigurnost u zračnim lukama. Znam iz vlastitog iskustva, kao netko tko se bavi sigurnošću i vodio veliku avio-kompaniju, da sigurnost u zračnim lukama nije ni blizu onoga što bi trebala biti. A nije ni mnogo bolja nego što je bila 10. rujna. Što se nuklearnih elektrana tiče, mislim da ih ne treba predati saveznoj vladi, jer su vjerojatno osigurane bolje od bilo čega drugoga u Americi. Vrlo rijetko padaju na testovima sigurnosti.

A kako se često ti testovi provode?

Livingstone: U svim nuklearnim elektranama u Sjedinjenim Državama testovi se provode redovito. Za razliku od drugih postrojenja, nuklearne elektrane imaju vlastite ekipe specijalaca za zaštitu, imaju posebno oružje i taktičke jedinice, koje mogu reagirati u slučaju da sigurnost elektrane bude ugrožena. Radi se o naoružanim ekipama opremljenim raznim detektorima. Također, potrudili smo se osigurati nuklearni materijal u tranzitu, kako ne bi dolazilo do otmica. Imamo posebne kamione, kojima se motori, u slučaju otmice, sami zaustavljaju i koje se više ne mogu pomaknuti. Imamo različite komunikacijske sustave koji obavještavaju središnjicu ukoliko dođe do otmice. Mislim da je na tom području zaštita vrlo dobra.

Gospodin Livingstone iz kompanije Global Options ističe da, međutim, ima raznih drugih područja na razini zemlje na kojima je sigurnost vrlo slaba, te ukazuje da bi se prvo trebalo usredotočiti upravo na ta područja.

XS
SM
MD
LG