Linkovi

Policijska istraga nekoliko muslimanskih organizacija u sjevernoj Virginiji (27/3/02) - 2002-03-27


U nekoliko muslimanskih organizacija i domova muslimana u blizini Washingtona prije nekoliko dana upali su agenti američke vlade koji su nastojali utvrditi postoje li financijske veze s terorističkim skupinama. Čelnici muslimanske zajednice u Sjedinjenim Državama osudili su te upade, dok je vlada priopćila da se radilo o neophodnim akcijama u ratu protiv terorizma.

Mona Abdul-Fadl spavala je u svom domu u Leesburgu u Virginiji kada je skupina muškaraca s pištoljima upala u njenu kuću. Mislila sam da ću biti oteta, prisjeća se ona. Kakvi su ovo kriminalci? To nisu bili kriminalci nego agenti Ministarstva financija zaduženi za protuterorističke djelatnosti. Oni su pet sati pretraživali svaki pedalj njihovog doma, kaže njezin suprug Taha al-Awani, nadstojnik postdiplomskog studija islamskih i društvenih znanosti u Leesburgu. Tijekom pet sati, agenti su prikupili 30 kutija materijala uključujući razne dokumente, kompjutore i kazete.

Agenti Ministarstva financija ostavili su za sobom rasulo, kaže gospodin al-Awani, dodajući da je njihov upad nanio štetu njegovoj reputaciji, kao i ugledu njegove škole.

Slične akcije poduzete su i u drugim muslimanskim organizacijama u Virginiji. Dok te institucije financiraju hvalevrijedne aktivnosti u Sjedinjenim Državama, savezna vlada pokušava utvrditi da li milijuni dolara, koje upućuju u strana porezna utočišta, dolaze u ruke terorista.

Larry Johnson, bivši kontraobavještajni dužnosnik u američkom Državnom tajništvu, kaže da postoji dobar razlog za vjerovanje da dio tih sredstava odlazi teroristima, što objašnjava i vladin sveobuhvatni napor da ih otkrije.

Međutim, gospodina Al-Awani drži te akcije bezvrijednima. On, naime, vjeruje da su vladine racije poduzete na temelju lažnih izvješća anti-muslimanskih fanatika, čije dojave vlada sluša. Prema njegovim riječima on je opetovano rekao vladinim dužnosnicima da je više nego spreman na suradnju u ratu protiv terorizma te dodaje da ga je samo trebalo pitati: "Da su podigli telefonsku slušalicu dva-tri dana ranije i rekli - predajte mi te i te dokumente, vjerujte mi, ne bih oklijevao da im ih donesem u njihove urede, bez ovog nereda i ugrožavanja ugleda naše zemlje, kako iznutra tako i izvana."

Gospodin Alawani priznaje da ne može govoriti za svakog pojedinca kojeg je zaposlio niti za svakog studenta koji je prošao kroz njegovu školu. Pojedinci mogu pripadati drugim organizacijama koje nisu naveli. Shaker El-Sayed, koordinator organizacije Summit nacionalnog muslimanskog čelništva kaže da je najveća organizacija u koju su ušli agenti savezne vlade bio Međunarodni institut islamske misli: "To je znanstvena organizacija koja objavljuje dosta knjiga, dosta konferencija održano je u njenoj organizaciji kako u Sjedinjenim Državama tako i u inozemstvu. Oni su umjereni koliko god to mogu biti. U stvari, oni su osnovali Islamsku školu društvenih znanosti iz koje je Pentagon uzeo muslimanske kapelane za oružane snage."

Muhamed Omeish, predsjednik još jedne organizacije u koju su došli agenti savezne vlade, Success Foundation, izjavio je za Washington Post: “Poruka je da se ovaj rat, u stvari, vodi protiv muslimana, iako vladini dužnosnici tvrde da se vodi protiv terorizma”. Čak su i muslimani s najboljim namjerama možda pridonijeli terorizmu”, uzvraća gospodin Johnson. Malo tko sumnja da su muslimanske organizacije, u koje su upali agenti savezne vlade, prikupljale sredstva za legitimne svrhe. No dio tog novca možda je završio negdje drugdje. Upravo iz tog razloga, nakon napada 11. rujna utemeljena je financijska radna skupina s ciljem lociranja tih sredstava.

"Po prvi put Američka porezna služba, FBI, Carinska služba i Vojna obavještajna agencija zajedno rade s CIA-om. Oni su u mogućnosti da utvrde razne informacije i da pokušaju slijediti trag novca namijenjenog teroristima kako bi utvrdili odakle je došao. Siguran sam da su u tim akcijama otkrivene neke neobične financijske transakcije tih organizacija koje se mogu dovesti u vezu sa skupinama ili organizacijama uključenima u terorističke djelatnosti" - kaže Larry Johnson.

On dodaje da su neke američke muslimanske organizacije upućivale financijsku pomoć obiteljima čiji su članovi počinili samoubilačke bombaške napade u Izraelu. Takvo nešto je nedopustivo. Gospodin Johnson kaže da istraga koja je u tijeku treba otkriti složeni put novca. Prema njegovim riječima, radi se o sivoj zoni premda je, kako kaže, u ovom slučaju boja zelena.

XS
SM
MD
LG