Linkovi

“Konkurentnost - uvjet gospodarskog rasta” tema Dana poduzetnika (27/3/02) - 2002-03-27


“Konkurentnost - uvjet gospodarskog rasta” tema je Dana poduzetnika koji se danas održava u Zagrebu, a na kojem pored poduzetnika, ekonomista iz zemlje i inozemstva, saborskih zastupnika sudjeluju i predsjednik Mesić i premijer Račan. Dosadašnji predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Željko Čović istaknuo je potrebu stvaranja originalnog hrvatskog izlaza iz recesije jer se kopiranjem Irske ili nekih drugih zemalja ne može ništa postići.

Da bi se izbjeglo zaostajanje za drugim tranzicijskim državama potrebno je usvojiti – kaže Čović – novu paradigmu konkurentnosti koja ne ovisi o bogatstvu prirodnih resursa ili bogatstvu u kapitalu već kao sastavni dio ima samu ideju prosperiteta kojoj se onda prilagođavaju svi ostali segmenti društva. Otvarajući skup predsjednik Mesić je upozorio na negativne aspekte privatizacije posebice u bankarskom sustavu.

“Velike banke su privatizirane i one danas već funkcioniraju ne respektirajući previše sugestije domaćih političkih struktura što i nije tako loše. To je bila namjerna politika MMF-a, Svjetske banke i Europske unije koja daje sve uočljivije rezultate. Naime, cilj privatizacije, osobito vanjske, bio je isključiti domaće političke strukture iz procesa odlučivanja i tako spasiti privredu i tržište od političkog voluntarizma. U Hrvatskoj je tu postignut uspjeh. Pitanje je, međutim, koliko su se u taj prostor ubacili privatizacijski domaći špekulanti i preuzimači koji su povezani s upravama tih istih banaka. No zbog svega toga izbio je problem nemoći domaće politike, barem njezinog racionalnog dijela, u pokretanju proizvodnje i zaposlenosti.

Da bi se izbjegao kaos Mesić predlaže: “Oblik te institucionalizacije moglo bi biti stanovito Vijeće za gospodarski sustav i strategiju razvoja pri predsjedniku Republike. Ono bi trebalo biti odgovarajuće kadrovski ekipirano i povezano prvenstveno sa znanošću. Možda ovo neće dočekano s aplauzom, ali mislim da je sazrelo vrijeme da se jedno takvo vijeće formira.”

Premijer Račan je najavio veće stope rasta u narednom razdoblju. “Pripremamo projekat – rast od sedam posto, tj. nudimo odgovore što je potrebno učiniti da bi tih sedam posto rasta bilo moguće, a to je tek dio projekta kojim želimo – to želim otvoreno reći ovdje – u 15 godina udvostručiti domaći brutto proizvod. Za novog predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca izabran je direktor Zagrebačke banke Željko Luković, a dosadašnji predsjednik Željko Čović postao je predsjednikom Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

XS
SM
MD
LG