Linkovi

Arapski čelnici podijeljeni pred summit u Bejrutu (27/3/02) - 2002-03-27


”Nedolazak Jasera Arafata mogao bi oslabiti arapski summit” – piše “Washington Post”. Arapske su zemlje podijeljene – piše washingtonski dnevnik. Vjeruje se da će sa summita izostati čelnici oko trećine članica Arapske lige. Štoviše, uz saudijski mirovni prijedlog, arapski čelnici pripremaju i drugu, znatno oštrije sročenu inicijativu za Srednji istok. Kako javlja “Post”, u tom će se dokumentu, kako se vjeruje, naći i obećanja o moralnoj i financijskoj pomoći palestinskoj intifadi, te popis arapskih zahtjeva koje bi Izrael trebao ispuniti.

”Christian Science Monitor” jutros istražuje temu – mogu li se tradicionalna policija i pravosuđe efikasno nositi s međunarodnim terorizmom. Bostonski dnevnik navodi neke zapanjujuće podatke – u šest mjeseci od 11. rujna u vezi s napadima u New Yorku i Washingtonu, američke i europske vlasti uhitile su 1.400 osoba, no samo je protiv jedne podignuta optužnica; u Sjedinjenim Državama nije otkrivena niti jedna al-Qaidina ćelija, a u Europi je samo sedam osoba optuženo u vezi s islamskim terorizmom. Zašto najveća kriminalistička istraga na svijetu daje tako slabe rezultate? Prema stručnjacima, terorizam predstavlja veliki izazov za pravosuđe, jer većina terorista do samog napada nije počinila ništa što bi dovelo do podizanja optužnice. A nakon terorističkog napada, teško je rekonstituirati terorističku ćeliju, pogotovo ako njeni članovi komuniciraju tako efemernim sredstvima kao što je Internet.

Iz “New York Timesa” izdvajamo jednu domaću temu. “Times” jutros piše o sve češćem korištenju zatvorenika kao radnika, pogotovo u siromašnim ruralnim zajednicama na jugu zemlje. Nekada su zatvorenici čistili ceste i kopali jarke, a danas rade poslove koje su prije obavljale javne službe – održavaju groblja, čiste sudnice, obnavljaju javne zgrade, pa čak i pomažu policiji. Time se olakšavaju proračunska opterećenja, smanjuje prenapučenost zatvora i zadovoljava potreba za vrlo jeftinom radnom snagom.

XS
SM
MD
LG