Linkovi

FBI Centar za kriminalistiku u Zapadnoj Virginiji (26/3/02) - 2002-03-26


Uprava Saveznog istražnog ureda, FBI-ja, je u Washingtonu, no centar njegovih operacija nalazi se u Clarksburgu u saveznoj državi West Virginia. FBI-ev Centar za kriminalistiku služi kao nacionalna arhiva za otiske prstiju.

Centar Saveznog istražnog ureda za kriminalistiku preseljen je prije pet godina u ruralno područje savezne države West Virginije. Iako je izvana okružen kontrolnim točkama, bodljikavom žicom i stražarima, ovaj kompleks obuhvaća hektare polja, brežuljaka i gustih šuma. Premda je krajolik slikovit i miran, u glavnoj zgradi kompleksa stručnjaci vode istrage o najopasnijim svjetskim kriminalcima.

Michael Kirkpatrick, direktor Centra, kaže da je ova zabačena lokacija idealna za FBI: "U današnjem svijetu elektronike, posao možemo obavljati podjednako lako iz West Virginije, kao i iz Washingtona. Preselili smo, između ostaloga, i zato što smo morali revitalizirati naš radni proces."

Centar za kriminalistiku raspolaže najmodernijom opremom, koja omogućuje policijskim upravama diljem zemlje korištenje nacionalnog kompjutora za kriminalistiku – ogromne baze podataka o svemu - od prometnih prekršaja do uhidbenih naloga. Centar također provodi provjere osoba koje žele kupiti vatreno oružje. No, najveći dio tehnologije koristi se za bazu otisaka prstiju. Iako se FBI već godinama bavi identifikacijom na bazi otisaka prstiju, tek je 1999. uveo potpuno kompjutorizirani sustav, u koji se mogu uključiti različite agencije diljem zemlje.

Charles Jones, stručnjak za otiske prstiju, kaže da uživa u svom poslu: "Svatko može lagati o svojem imenu, datumu rođenja i drugim podacima, ali otisci prstiju ne lažu."

U besprijekorno čistom bijelom laboratoriju, u kojem se identificiraju otisci, nalazi se oko 400 kompjutora. Zbog fluorescentnog svjetla teško je reći koje je doba dana, no za oko 1100 stručnjaka, koji rade u laboratoriju to nije ni važno, jer rade u smjenama 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Dnevno se u laboratoriju obradi najmanje 43 tisuće otisaka.

Gospodin Jones zaustavlja se pred odjeljkom, u kojem mladić s naočalama radi za kompjutorom. Na ekranu se vide dva seta otisaka prstiju – jedan na vrhu, a drugi na dnu ekrana. "Andy je stručnjak za otiske. Njegov je posao da pregleda setove otisaka koje dobivamo od raznih agencija i usporedi ih s otiscima koje je kompjutor izbacio kao vrlo slične", objašnjava Charles Jones.

FBI ima u bazi podataka više od 42 milijuna setova otisaka. Taj broj raste za oko sedam tisuća svakoga dana. Većina otisaka pripada kriminalcima. No, otkako je uzimanje otisaka postalo popularno među poslodavcima, koji provjeravaju buduće uposlenike, raste i broj zabilježenih otisaka prstiju prosječnih Amerikanaca. Na Andyjevom kompjutoru ne vidi se pripadaju li otisci običnim čovjeku ili kriminalcu. No, kako kaže gospodin Jones, to nije ni važno, jer je Andyjev posao samo provjeriti postoji li već u bazi podataka set identičnih otisaka. Identificiranje otisaka samo je mali dio posla koji se obavlja u Centru za kriminalistiku.

Direktor Centra Michael Kirkpatrick ističe da se stručnjaci Centra uvijek angažiraju nakon katastrofalnih događaja, kao što su bili napadi od 11. rujna, kada treba identificirati kako napadače, tako i žrtve. Nekada se identitet osobe može utvrditi i na temelju samo jednog otiska. "Ponekad je naš posao vrlo naporan. Radni uvjeti mogu biti vrlo teški. No, treba se učiniti sve što se može s onim čime se raspolaže. Naši ljudi dobro znaju zašto rade to što rade, i znaju da trebaju omogućiti prijateljima i članovima obitelji žrtava da nađu neko smirenje doznavanjem istine o sudbini njihovih bližnjih" - kaže gospodin Kirkpatrick.

Od napada od 11. rujna, Centar za kriminalistiku sve je više angažiran u nacionalnoj sigurnosti, te surađuje s nizom drugih vladinih agencija kao što su Državno tajništvo i Služba za useljavanje. Charles Jones kaže da ga, međutim, najviše raduju mali uspjesi. Iznad svega je ponosan što njegov Centar pomaže u stvaranju dobrih obitelji. Naime, budući roditelji, koji žele usvojiti dijete, moraju dati otiske prstiju i podvrgnuti se policijskoj provjeri. Stoga, iako Centar pomaže u nacionalnoj sigurnosti cijele zemlje, pomaže pojedinačno i njenim najmlađim građanima.

XS
SM
MD
LG