Linkovi

Bin Laden i al Zawahiri viđeni u Afganistanu? (26/3/02) - 2002-03-26


Afganistanski vojni dužnosnici koji surađuju s američkim snagama u Khostu tvrde da su prva dva čovjeka al-Qaide, Osama bin Laden i Ayman Al Zawahiri, viđeni u tom području u proteklih osam dana – izvještava Christian Science Monitor. “Lokalne snage možda imaju neke svoje motive za tvrdnje da su vidjeli Osamu bin Ladena, no ako je to točno to bi bio prvi dokaz da je bin Laden i dalje u Afganistanu otkako je u studenome viđen u području Tore Bore, navodi bostonski dnevnik. U nedjeljnoj političkoj emisiji CNN-a dopredsjednik Dick Cheney je izjavio da se Osama bin Laden najvjerojatnije nalazi u pograničnom području Afganistana i Pakistana, s jedne ili druge strane granice.

Današnji USA Today objavljuje rezultate istraživanja javnosti iz kojeg se može vidjeti da se većina Amerikanaca slaže s potrebom zbacivanja Saddama Husseina s vlasti, ali ne i oko načina na koji bi to bilo izvedeno. Naime, prema tom istraživanju, Amerikanci se protive vojnoj intervenciji kopnenim snagama. Većina ispitanika odgovorila je također da bi američka uporaba nuklearnog oružja bila opravdana za teroristički napad terorista. 61 posto anketiranih Amerikanaca smatra da će se nuklearni napad neke neprijateljske zemlje na Sjedinjene Države vjerojatno dogoditi u slijedećih 50 godina. I ova anketa pokazala je da predsjednik Bush uživa veliku podršku svojih sunarodnjaka. Osam od desetero ispitanika povoljno se izjasnilo o tome kako predsjednik Bush obnaša svoju dužnost.

Washington Post objavljuje da se američki ministar za energetiku Spencer Abraham sastao s 36 predstavnika američkih kompanija u trenucima dok je njegovo ministarstvo sastavljalo nacionalnu strategiju energetske politike. Istodobno, ministar Abraham nije se sastao ni s jednim predstavnikom udruga potrošača i skupina koje se zalažu za štednju energije. Ministarstvo energetike objavilo je ove informacije samo nekoliko sati prije isteka sudskog roka za njihovo objavljivanje. Sud je naložio objavljivanje dokumenata Ministarstva energetike u parnici koju su pokrenule interesne skupine građana koje žele doznati tko je utjecao na stvaranje energetske strategije administracije predsjednika Busha. Dakle, prvi pregled 11 tisuća stranica dokumenata potvrđuje sumnje demokratskih zastupnika i organizacija za zaštitu okoliša da se pri usvajanju energetske politike američka administracija gotovo isključivo oslonila na prijedloge i mišljenja velikih proizvođača i distributera energije. U američkom Ministarstvu energetike tvrde da je ministar Abraham odbio traženje čelnih ljudi Enrona, Jeffreya Skillinga i Kennetha Laya, da se s njima sastane.

XS
SM
MD
LG