Linkovi

Američke oružane snage gomilaju zalihe nafte (26/3/02) - 2002-03-26


Američke oružane snage koje su, inače, najveći kupac naftnih derivata na svijetu, ovih dana kupuju zalihe tih energenata u količinama koje nisu zabilježene od Zaljevskog rata 1990. godine. U protekla tri mjeseca, američke srednjoistočne baze uskladištile su 7 milijuna i 400 tisuća barela nafte više od standardnih ugovora. Kao što se i moglo očekivati, takva vijest pridonijela je nagađanjima o proširivanju američkog rata protiv terorizma izvan Afganistana.

Ovdje u Sjedinjenim Državama, Nacionalna udruga prodavača nekretnina priopćila je da je prodaja postojećih kuća pala za 2,8 posto u prošlom mjesecu, ali je stabilna. Pozivajući se na taj pokazatelj američki analitičari se nadaju da će potrošnja Amerikanaca– na koju otpadaju dvije trećine svih ekonomskih aktivnosti u Sjedinjenim Državama – i u nadolazećim mjesecima biti visoka i time pomoći oporavku američkog gospodarstva.

Philip Morris jedan od gubitnika na Wall Streetu

Na burzi u New Yorku došlo je do pada glavnih pokazatelja vrijednosti dionica uslijed zabrinutosti da će izvješća američkih kompanija o poslovanju u prvom tromjesječju ove godine biti lošija od očekivanja. Dow Jones je pao za 146 bodova, Nasdaq 39, a širi pokazatelj Standard and Poors 500 za 16,83 boda ili 1,5 posto ukupne vrijednosti. Među gubitnicima na Wall Streetu bili su Phillip Morris i McDonalds. Vrijednost dionica najveće svjetske duhanske kompanije pala je za skoro tri posto. Takav razvoj događaja posljedica je presude porote u Oregone prema kojoj Philip Morris treba isplatiti 150 milijuna dolara nasljednicima jedne žene koja je umrla od raka pluća nakon što je pušila cigarete s nižom razinom katrana. McDonalds je, pak, najavio da će njegovi poslovni rezultati u prvom poslovnom tromjesječju biti razočaravajući što je dovelo do pada vrijednosti te tvrtke od 30 centi po jednoj dionici.

Žene Enrona u Playboyu

A nakon financijskog kraha Enrona, agencije američke vlade i brojni kongresni odbori pokrenuli su istrage kako bi razotkrili pojedinosti najvećeg bankrota u povijesti Sjedinjenih Država. Zanimanje za taj slučaj, ali na svoj način, pokazao je i časopis za muškarce Playboy koji za jedan od svojih brojeva priprema temu “Žene Enrona”. Playboy je pozvao zainteresirane bivše i sadašnje uposlenice Enrona da uredništvu dostave fotografije u kupaćim kostimima. Tko zna, kažu u uredništvu Playboya, možda će neke od njih uskoro započeti novu, drugačiju karijeru.

Robot-usisavač

I još jedna zanimljivost iz Japana…Japanski proizvođač elektroničke opreme Matsushita Electric Industrial upravo obavlja pokuse na robotiziranom usisavaču. Ta kompanija se nada da će se njezin revolucionarni proizvod naći na tržištu u Japanu za dvije do tri godine, a cijena bi mu bila gotovo četiri tisuće dolara. Razvoj robotiziranog usisavača veličine košarkaške lopte košta oko milijun i pol dolara. Dosadašnji pokusi nisu završili slavno – robot, naime, još uvijek udara u stolice, a neke uglove ostavlja neočišćene.

XS
SM
MD
LG