Linkovi

Drugi dan sastanka premijera Vilniuske skupine (26/3/02) - 2002-03-26


U Bukureštu se danas nastavlja dvodnevni sastanak premijera Vilniuske skupine – skupine zemalja središnje i istočne Europe koje su aspiranti za članstvo u NATO savezu. Ovaj se sastanak održava osam mjeseci prije dolazećeg summita NATO saveza u Pragu, na kojem će NATO odlučiti koje će zemlje primiti u članstvo.

Konferencija u Bukureštu naslovljena je “Proljeće novih saveznika”. Dužnosnici u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu priznaju da će politički čimbenici vjerojatno imati veću važnost od vojne spremnosti zemalja-aspiranata za članstvo u NATO- savezu, kada se na dolazećem summitu u Pragu bude odlučivalo o novim članicama. Prema scenariju koji se najčešće spominje, članstvo će biti ponuđeno Sloveniji, te trima baltičkim zemljama – Estoniji, Latviji i Litvi, iako one neće značajnije doprinijeti obrambenoj moći saveza.

Rusija, koja se oštro protivila proširenju NATO saveza na baltičke zemlje, službeno je ublažila svoje kritike, kako je rekao jedan ruski diplomat “neizbježnom proširenju NATO-a” pred samu rusku granicu, no vojska se tome i dalje opire. U posljednje vrijeme, u pojedinim državama-članicama saveza čuju se pozivi da se članstvo ponudi i Rumunjskoj i Bugarskoj. Bukurešt i Sofija lobiraju za proširenje NATO-a na Balkan, pozivajući se na prošlogodišnji poziv predsjednika Busha na proširenje saveza od Baltika do Crnog mora.

Zamjenik američkog državnog tajništva Richard Armitage izjavio je u Bukureštu da Washington želi da se savez proširi što je više moguće. U radu sastanka u Bukureštu sudjeluju i hrvatski premijer Ivica Račan, koji će danas održati govor na panelu “Prilagodba NATO-a: razmišljanja budućih članica. Put do Praga i nazad,” te ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

XS
SM
MD
LG