Linkovi

Cheney u Izraelu (23/3/02) - 2002-03-26


Dopredsjednik Dick Cheney nedavno je, u ime predsjednika Georgea Busha, boravio na Srednjem Istoku. Cilj njegovog posjeta bili su razgovori s tamošnjim čelnicima o "pitanjima od velike važnosti, posebice našim zajedničkim naporima u borbi protiv terorizma i našoj odlučnosti da promoviramo arapsko-izraelski mir."

U Izraelu, gospodin Cheney je, kako rekao, želio "potvrditi snažne i trajne veze između američkog i izraelskog naroda, kao i podsjetiti svijet da predanost Sjedinjenih Država sigurnosti i dobrobiti Izraela ostaje apsolutno nepomućena."

I Izrael i Sjedinjene Države, - rekao je gospodin Cheney -, "izgubili su brojne živote u nemilosrdnim terorističkim činima", te će zajedno "poraziti tu prijetnju civiliziranom svijetu. Mi stojimo zajedno i u našim naporima da se okončaju brutalni teroristički čini i nasilje koji potresaju Svetu Zemlju posljednjih 18 mjeseci, kao i u razaranju terorističke infrastrukture."

Kao što je rekao dopredsjednik Cheney, "I Izraelci i Palestinci teško su propatili. Oba naroda zaslužuju bolju budućnost, takvu u kojoj će moći živjeti, raditi, zabavljati se u sigurnosti, kao dobri susjedi, bez straha da riskiraju živote svoje djece samim tim što ih puštaju da odu u disko klub, ili u piceriju, ili što ih šalju u školu."

Predsjednik Bush je ocrtao viziju u kojoj dvije države, - Izrael i Palestina -, mogu živjeti zajedno u miru i sigurnosti. Da bi se realizirala ta vizija, rekao je gospodin Cheney, "izraelski narod mora imati povjerenje da će njegovo postojanje, kao židovske države unutar sigurnih granica, prihvatiti svi."

Iz tog razloga, Sjedinjene Države i dalje pozivaju Yassera Rafata, predsjedatelja Palestinske Uprave, da ispuni svoja obećanja da će se odreći korištenja nasilja kao političkog oružja, te da će uložiti stopostotni trud da iskorjeni terorizam. U tom istom duhu, Izrael mora poduzeti korake da ublaži devastirajuće ekonomske teškoće kroz koje prolaze palestinski muškarci, žene i djeca.

"Naš cilj je jasan," rekao je dopredsjednik Cheney, "okončanje terora i nasilja, te izgradnja povjerenja između Izraelaca i Palestinaca da mir ne samo da je moguć, nego je i neophodan."

XS
SM
MD
LG