Linkovi

Nevidljivi filmski specijalni efekti u filmovima (26/3/02) - 2002-03-26


Filmska publika zna, gledajući Harryja Pottera ili Gandalfa u "Gospodaru prstenova", da pravo čarobnjaštvo leži u specijalnim efektima. Međutim, ono što možda ne zna jest to da digitalna tehnologija može biti korištena u stvaranju filma i na mnogo suptilnije načine - mijenjajući, recimo, izraz lica glumca.

Radi se o prirodnom napredovanju tehnike od negdašnjih vatrometa i eksplozija do stadija u kojemu su zamalo najbolji specijalni efekti oni na koje se uopće niti ne pomisli, tvrde stručnjaci za vizuelne efekte.

Recimo, u filmu "A. I.", Artificial Intelligence, dijete-robot, kojega tumači Haley Joel Osment, ne bi smjelo treptati ili žmirnuti pod vodom. Ali, glumci su ipak samo ljudi, pa u pomoć dolaze digitalni efekti - kompjuter se pozabavi očima malog glumca i, na kraju, nema niti jednog treptaja.

Kompjuter se, u istom filmu, pozabavio i problemom disanja ljudskih tumača uloga robota. Pod vodom, gdje god se iz nosa pojavio mjehurić zraka, kompjuter, vođen rukom stručnjaka tvrtke za specijalne efekte Industrial Light and Magic, ubacio je snimku čiste nosnice. Dakle, roboti pod vodom definitivno nisu disali.

Ista je tvrtka proizvela i ogromnu količinu spektakularnih specijalnih efekata u filmu "Savršena oluja". Ali, pozabavila se i malenim, ali važnim ispravkama. Dječačić, koji na obali plače kada mu otac odlazi na more, po ukusu redatelja isplakao je previše suza. One su digitalno bile uklonjene. Ali, ne sve. Jedna je suza vraćena na dječakovo lice - taman dovoljno da stisne srca gledalaca.

Takozvani nevidljivi specijalni efekti koriste se u sve većem broju filmovu i to ne samo na licima glumaca. Primjerice, jedan je francuski gradić bio sjajna lokacija za snimanje filma "Chocolat", ali imao je i lošu stranu - blagu klimu i pretoplo vrijeme. Početna scena filma zahtijevala je hladno vrijeme, pa je upomoć pozvan kompjuter tvrtke za specijalne efekte Mill Film.

Uz malo klikanja mišem, panoramska snimka gradića dobila je snježni horizont, te zasniježene krovove kuća i ulice. Dapače, i rijeka je bila premještena na zgodnije mjesto. U stvarnosti, rijeka se ne bi vidjela na toj panoramskoj snimki, ali je redatelj želio da se publici već na početku filma stvori puni utisak mjesta radnje - mali gradić uz rijeku, u zimi.

Dijelom, kompjuterski nevidljivi specijalni efekti koriste se i zato što štede novce i vrijeme. Čemu držati čitavu ekipu na istoj lokaciji cijeli dan, samo da bi se dočekalo snimanje scene u zalasku sunca, kada se ta scena može snimiti i u podne, a aspekt zalaska sunca dodati kompjuterom - promijeni se boja neba, kut osvijetljenja, čak se izrade i vjerne sjene objekata.

Prema tome, kada slijedeći puta budete sjedili u kino dvorani, mirne se duše možete upitati: Da li je George Clooney stvarno namrštio obrve ili je to, umjesto njega, učinio neki stručnjak za vizuelne efekte, sjedeći za tipkovnicom svog kompjutera?

XS
SM
MD
LG