Linkovi

Pozitivne ocjene pravilima za rad američkih vojnih tribunala (25/3/02) - 2002-03-26


Američki pravni stručnjaci uglavnom pozitivno ocjenjuju novoobjavljena pravila administracije predsjednika Busha o radu vojnih tribunala na kojima će se suditi državljanima drugih zemalja optuženim za terorističke djelatnosti.

Pravni stručnjaci i organizacije za zaštitu ljudskih prava podržavaju neka od pravila rada vojnih tribunala, ali prema drugima ipak imaju rezerve. Na primjer, optuženi teroristi smatrat će se nevinima sve dok se njihova krivnja ne dokaže izvan opravdane sumnje. Optuženici će također imati pravo angažirati vlastitog odvjetnika ili dobiti vojnog odvjetnika. No, tužitelji će također imati neke prednosti. Tribunali će kao dokaze prihvaćati i prepričavanje, što obično nije dozvoljeno na američkim civilnim sudovima. Uz to, branjenici će moći uložiti priziv na presudu, ali samo panelu sudaca, koje će imenovati Pentagon. Prema riječima kritičara, to znači da se prizivni postupak neće izvoditi neovisno. Zamjenik ministra obrane Douglas Feith kaže da kaže da pravila za rad vojnih tribunala predstavljaju pokušaj kompromisa.

"Jasno, kao što je naglašeno, jedan od naših glavnih ciljeva jest da suđenja budu pravedna. No, mi smo u ratu i morali smo razraditi postupak koji bi nam omogućio da optužene pojedince izvedemo pred lice pravde, dok istovremeno vodimo rat na najefikasniji mogući način."

Američki dužnosnici kažu da će rad tribunala najvećim dijelom biti otvoren, osim kada se budu vodile rasprave o zaštićenom obavještajnom materijalu i kada bude trebalo zaštititi identitet svjedoka. Profesor prava sa sveučilišta North Caroline Eric Muller kaže da usvojena pravila ujedno predstavljaju poruku svijetu.

"Mislim da je važno da jedno od pravila predviđa suđenja otvorena za javnost. To će, između ostaloga, stvoriti znatan domaći i međunarodni pritisak na predsjednika, od kojega će se tražiti da poštuje volju tribunala, osim u slučajevima kada pravda doista nije zadovoljena."

No, profesor Muller i neke organizacije za zaštitu ljudskih prava zabrinuti su zbog pravila za postupak priziva, koja omogućuju panelima vojnih sudaca da razmatraju izrečene presude.

"Te presude neće razmotriti neovisne oči izvan izvršne grane vlasti. Razumijem zašto ovo pravilo izaziva zabrinutost. Mislim da je vlada trebala dati postupak priziva nekom neovisnijem tijelu."

Drugi analitičari, sa svoje strane, tvrde da će osumnjičeni teroristi, koji su sada smješteni u američkoj bazi na Kubi, dobiti bolji zakonski tretman nego što zaslužuju. Tom Fitton je djelatnik Judicial Watcha, konzervativne organizacije, koja prati pravosuđe.

"Vjerujemo da su nova pravila vrlo razumna. Dapače, oni kojima će se suditi možda će dobiti više nego što zaslužuju, pogotovo kada znamo da se radi o ljudima van zakona, ne samo američkog, već i međunarodnog i ratnog prava."

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da će pažljivo pratiti tribunale, koji, kako se očekuje, neće sa suđenjima početi još nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG