Linkovi

U procesu Mladenu Naletiliću-Tuti, red je na obrani (25/3/02) - 2002-03-25


Uvodnom riječi obrane u kojoj je odvjetnik Krešimir Krsnik odgovornim za muslimansko- hrvatski sukob proglasio bosanske Muslimane počela je druga faza u suđenju Mladenu Naletiliću–Tuti. Nakon što je od 10. rujna 2001. godine u suđenju s prekidima izašlo 57 svjedoka optužbe, na redu je obrana.

Odvjetnik je najavio da će svjedoci obrane zanijekati ono što su svjedoci optužbe tvrdili a to je da su hrvatske snage napadale bošnjačko civilno stanovništvo i terorizirale ga. U Bosni i Hercegovini borile su se dvije vojske, vojska Hrvata i bošnjačka armija koja nije bila armija Bosne i Hercegovine, već stranačka vojska jedne nacije koja je djelovala s ciljem osvajanja teritorija za svoju naciju. Hrvatsko-muslimanski rat nisu izazvali Hrvati već Muslimani napadom na Mostar u svibnju 1993, izjavio je Krešimir Krsnik upozoravajući da je teza suprotna onoj otpužbe po kojoj je napadati počelo HVO. Odvjetnik je obećao svjedoke. Sucima su prikazane i video-traka sa mudžahedinima, na jednoj se pojavljuje Alija Izetbegović što, prema stavu Naletilićeve obrane, upozorava na naglašenu islamizaciju Bosne i Hercegovine. Naletilićeva obrana u dolazećim radnim danima namjerava postaviti pitanje legitimnosti Izetbegovićeve vlade kao vlade BiH.

Glavnina vremena utrošena je na raspravu o posljedicama provedbe Vence–Owenovog plana kantonizacije Bosne. Obrana veli da su najviše stradali Hrvati, kao najmalobrojniji, dakle najslabiji narod budući da je plan shvaćen kao zeleno svjetlo za osvajanje što većeg prostora. Naletilić–Tuta je u Bosnu i Hercegovinu došao "vođen plemenitim ciljevima obrane ognjišta, a ne činiti zločine", poruka je odvjetnika.

Obrana će najviše pažnje posvetiti događanjima u Mostaru. Vodstvo SDA zahtijevalo je od lokalnih bošnjačkih čelnika da ne surađuju s Hrvatima, u sukobima je bilo mrtvih na obje strane, a dijelove optužnice koji govore o mučenjima muslimanskog življa, za što je po optužnici također odgovorna Tutina "Kažnjenička bojna", obrana je rastumačila na način da kampanja nasilja nije bila dio plana za etničko čišćenje ovog prostora već rezultat borbi u kojima su svi sudjelovali, pa i stradavali. Prema obećanju obrane, prvi svjedok pred sudsko Vijeće izlazi u utorak popodne, kada obrana zaključi uvodnu riječ.

XS
SM
MD
LG