Linkovi

CSM: U Iraku opsadno stanje (25/3/02) - 2002-03-25


Christian Science Monitor donosi izvješće iz Iraka prema kojem su stanovnici Bagdada zabrinuti zbog prijetnji mogućom vojnom intervencijom protiv Sadama Husseina. Iračke snage su trenutno u najvišem stanju pripravnosti dok obavještajne službe i prorežimske paravojne snage dodatno pojačavaju kontrolu. “Saddam je izuzetno zabrinut”, kazao je jedan mladi irački poduzetnik koji je prošlog centra pobjegao iz zemlje. Svi nedavni prebjezi kažu da u Iraku vlada atmosfera opsade, piše bostonski dnevnik.

Aktualni pedofilski skandal u Sjedinjenim Državama skrenu je pozornost javnosti na katoličko svećenstvo, ali slučajevi seksualnog zlostavljanja djece, navodi Los Angeles Times, zabilježeni su i u drugim vjerama. “U posljednjih deset godina, seksualni incidenti u koje su bili uključeni svećenici dogodili su se u doslovno svim vjerama. Istraživanja provedena na nacionalnoj razini pokazala su da nema razlike u broju slučajeva s obzirom na vjersku denominaciju, regiju, vjersko učenje i institucionalnu strukturu pojedine crkve”, stoji u Los Angeles Timesu. Problemi s nepriličnom ponašanjem svećenika otkriveni su posljednjih deset do petnaest godina zato što su žrtve počele prijavljivati incidente, oni koji su tužili crkvene vlasti počeli su dobivati velike odštete dok su osiguravateljske tvrtke počele tražiti primjenu takvih pravila ponašanja kako bi se spriječilo zlostavljanje, piše losangeleski dnevnik.

I na kraju o još jednom incidentu s bivšim gradonačelnikom Washingtona Marionom Barryem. Policija je, naime, priopćila da je policijska ophodnja pronašla u automobilu bivšeg gradonačelnika tragove marihuane i kokaina. Barry je u trenutku incidenta, stoji u policijskom izvješću, sjedio sam u svom Jaguaru u izoliranom području Washingtona sa skladištima, tvornicama i parkiralištima. Kad je policajac prišao automobilu učinilo mu se da je bivši gradonačelnik ušmrkavao neko sredstvo, a kada je osvjetlio njegovo lice vidio mu je ispod nosa bijelu tvar. Preliminarni test bio je pozitivan na marihuanu i kokain, ali se, prema navodima policije, radilo samo o tragovima droge tako da bivši gradonačelnik Washingtona nije priveden. Barry je putem svog odvjetnika zanijekao da je bio u posjedu droga te kaže da je dopustio pregled svog Jaguara jer nije nije bilo ničega za sakriti. On je, također, izrazio nezadovoljstvo, kako je rekao, pokušajem policije da ocrni njegovo ime. Slične riječi Barry je upotrijebio 1990. kada ga je FBI snimio u hotelu Vista kako u društvu ženske pratilje uživa u kokainu zbog čega je kasnije osuđen na šest mjeseci zatvora.

XS
SM
MD
LG