Linkovi

Cheney: "Sadam Husein zna da smo vrlo ozbiljni" (25/3/02) - 2002-03-25


Dopredsjednik Dick Cheney ponovno je potvrdio da Washington namjerava blokirati nastojanja Iraka da nabavi oružje za masovno uništavanje. Gospodin Cheney je u intervjuu na televiziji govorio o prijetnji koju predstavlja irački predsjednik Sadam Husein.

Dopredsjednik Cheney izjavio je u gostovanju na CNN-u da problem ne leži samo u odbijanju Sadama Huseina da inspektorima Ujedinjenih naroda za naoružanje dozvoli povratak u zemlju.

"Problem nije u povratku inspektora. Problem leži u činjenici da on raspolaže kemijskim oružjem i da ga je već upotrijebio. Isto je tako problematično da razvija biološko oružje i da ga već ima, te da pokušava nabaviti nuklearno oružje", izjavio je gospodin Cheney.

Gospodin Cheney je dodao da je ovu poruku prenio arapskim čelnicima tijekom nedavnog posjeta Srednjem Istoku.

"On aktivno pokušava nabaviti oružje za masovno uništavanje. Mislim da to predstavlja razlog za zabrinutost kako za nas tako i za svakoga u regiji. Tijekom svog puta otkrio sam da naši prijatelji doista zbog toga brinu."

Dopredsjednik je rekao da nije upitno kakav je stav Sjedinjenih Država, te da nema sumnje u odlučnost Washingtona. Na pitanje – istječe li Sadamu Huseinu vrijeme, odgovorio je:

"Ne mogu o tome ništa prognozirati. On zna da smo mi vrlo ozbiljni. Naši prijatelji i saveznici u regiji također znaju da smo vrlo ozbiljni i da moramo naći rješenje za taj problem."

Tijekom posjeta dopredsjednika Cheneya Srednjem Istoku, neki arapski čelnici izrazili su protivljenje eventualnoj američkoj vojnoj operaciji protiv Iraka i pozvali Washington da se, umjesto na Irak, usredotoči na rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba. Dopredsjednik Cheney je naglasio da Washington nema izbora, već da mora riješiti oba ova problema.

XS
SM
MD
LG