Linkovi

Anthony Zini u još jednom krugu pregovora o prekidu vatre (23/3/02) - 2002-03-23


Američki izaslanik za Srednji istok Anthony Zinni namjerava sutra održati još jedan krug razgovora s dužnosnicima izraelskih i palestinskih snaga sigurnosti, kako bi dogovorio prekid vatre. Njegovu je misiju ugrozio niz palestinskih samoubilačkih napada na Izraelce.

Gospodin Zinni se već nekoliko puta sastao s čelnicima obje strane. S dužnosnicima izraelskih i palestinskih snaga sigurnosti održao je najmanje dva duga sastanka, a treći krug razgovora planira za sutra. Tri palestinska samoubilačka napada u tri dana ugrozila su razgovore. Izraelski premijer Ariel Sharon smatra palestinskog čelnika Jasera Arafata odgovornim za zaustavljanje nasilja.

Washington se također požalio da gospodin Arafat ne čini dovoljno da bi nasilje prestalo. Predsjednik Bush izjavio je da bi se dopredsjednik Dick Cheney mogao ipak sljedećeg tjedna sastati s gospodinom Arafatom, ukoliko on učini više na zaustavljanju nasilja i stvori preduvjete za uspostavljanje prekida vatre. General Zinni treba utvrditi je li palestinski čelnik ispunio svoje obećanje da će zaustaviti izraelsko-palestinsko nasilje koje traje već 18 mjeseci.

XS
SM
MD
LG