Linkovi

Izrael - Palestina (22/3/02) - 2002-03-22


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda poziva na ostvarivanje stanja na Srednjem Istoku, u kojem bi ”dvije države, Izrael i Palestina, živjele jedna do druge, u sigurnosti i priznatim granicama.” Ovo su odjeci riječi koje je predsjednik George W.Bush izgovorio u Ujedinjenim Narodima u studenom:” …radimo na tome da jednog dana dvije države, Izrael i Palestina, žive mirno i zajedno u sigurnosti i priznatim granicama!”

Nažalost, kao što je to naglasilo i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, danas je takva situacija daleko od stvarnosti. Palestinski teroristi su izveli napade na Izraelce. Na stotine Izraelaca, mnogi od njih civili, ubili su napadači ili samoubojice-bombaši. Izraelske su snage intenzivirale svoje napade na osumnjičene teroriste, kao i na one za koje misle da ih podržavaju. No, uz ove teroriste, ubijeno je i na stotine palestinskih civila.

Prema riječima iz rezolucije Vijeća sigurnosti”…svaki čin nasilja, uključujući i terorizam, provokaciju, huškanje i uništavanje…” mora se zaustaviti. Ujedinjeni narodi su pozvali Izraelce i Palestince da zajedno rade…na nastavljanju pregovora i uspostavi političkog sporazuma…Kao pomoć ovih naporima, predsjednik Bush je poslao u područje Srednjeg Istoka, posebnog izaslanika Anthonya Zinnia.

Kao što je predsjednik Bush rekao:”…Važno je stvoriti uvjete za mir na Srednjem Istoku…te vrijedno raditi na stvaranju uvjeta za mogući sporazum…” Sjedinjene Države pozdravljaju ideje koje je ponudio saudijski princ-prijestolonasljednik Abdullah, koji je obećao da će sve arapske zemlje priznati Izraelu pravo na postojanje onda kada Izrael i Palestinci postignu sporazum.

Nakon svega – rekao je predsjednik Bush – postoje neki skeptici koji misle da zemlje u tom području ne žele postojanje Izraela. Prvi i najvažniji preduvjet za uspostavu mira jest da stanovnici tog područja priznaju Izraelu pravo na postojanje … Mislim da ne postoji ništa jače od tog prava, od te krajnje i konačne sigurnosti!

XS
SM
MD
LG