Linkovi

Pripremimo se za Oskare! (22/3/02) - 2002-03-22


Dijele nas samo dva dana od događaja koji čitava američka filmska industrija iščekuje cijelu godinu - dodjele Oskara. Vrijeme je, dakle, da se dolično pripremimo za taj događaj.

Prvo i prvo, ove godine, Oskari će biti dodijeljeni konačno i na najpriličnijem mjestu za tu zgodu - u samom Hollywoodu! Nakon više od 40 godina u kojima se svečanost dodjele malih pozlaćenih kipića odvijala u nekom drugom dijelu Los Angelesa, u nedjelju, - konačno! -, Oskari se dijele u gradskoj četvrti čije je ime sinonim za američki film. Štoviše, crveni sag po kojemu će zvijezde ušetati na u dvoranu nalazit će se na samom Bulevaru Hollywood!

Nova dvorana ima 3300 sjedišta, a izgrađena je poput tradicionalnih kazališta ili starih kino dvorana - ima balkone i lože. U počasnim ložama, ove će godine sjediti dobitnici počasnih Oskara Sidney Poitier i Robert Redford. Bolji raspored sjedišta skratit će dobitnicima put do pozornice, što je jedna od najvažnijih stvari za producente svečanosti, kojima je svaka minuta televizijskog prijenosa dragocjena. A, kako kažu graditelji nove dvorane, neće više biti potrebe da dobitnici skaču po naslonima sjedala da bi izašli po nagradu, kao što je to prije nekoliko godina učinio Roberto Benigni.

Osim kandidata za Oskare, čija imena više-manje svatko već zna, najveću pažnju izazivaju najavljivači i dodjeljivači nagrada, a među njima se kriju sve sama zvjezdana imena: Julia Roberts, Gwyneth Paltrow, Halle Berry, Meg Ryan, Cameron Diaz, Denzel Washington, Josh Hartnett, Kevin Spacey i Hugh Jackman.

Spomenuti najavljivači i dodjeljivači kipića svake godine dobivaju poklon pakete organizatora. Ove godine, ti su poklon paketi posebno darežljivi. Među četrdeset nagrada u svačijoj košarici, naći će se i slijedeći: madrac za masažu, La-Z-Boy fotelja koja se namješta u sve položaje od sjedećeg do ležećeg, trodnevni boravak u luksuznom ljetovalištu Esperanza, u Cabo San Lucasu, u Meksiku, Hewlett-Packardova digitalna kamera, specijalne dizajnerske sunčane naočale, kao i ručni satovi s brojčanikom izrađenim od pearlmuttera.

Tu su i pokloni za ljepotu: kura čokoladnih kupki za tijelo, poklon bonovi za Lancome preparate, zatim kure bijeljenja zubiju, i razne druge sitnice. Sve skupa, svaki poklon-paket vrijedan je oko 20 tisuća dolara. No, to su male svote u usporedbi s onim što svi uključeni u biznis zabave znaju da je najvažnija strana svečanosti dodjele Oskara - večernje toalete!

Zanemarimo za sada mušku odjeću, jer je ona ionako mnogo monotonija, - koliko već varijacija može biti na temu crnog smokinga? -, i pogledajmo ženske haljine. Svaka od zvijezda koja dolazi na ovu svečanost ovih dana isprobava desetke haljina koje su im poslali modni kreatori u nadi da će se baš njihova kreacija prošetati crvenim tepihom, ispred stotina fotoaparata i kamera.

Visoko na popisu najcjenjenijih kreatora je Valentino, čiji modeli redovito izazivaju uzdahe i ostaju zapamćeni još koju sezonu kasnije, poput crno-bijele haljine Julije Roberts, na prošlogodišnjoj dodjeli Oskara. Premda se još ništa ne zna, jedna se stvar već zna - boje će biti raskošne, a, navodno, i nakit.

Od kurioziteta za koje se zna da će biti nošeni, ali se još ne zna tko će ih nositi, tu je haljina od šifona i tila kreatorice Anne Bowen, koja košta 5 milijuna dolara. Ustvari, ono što najviše na njoj košta je 5 tisuća rukom našivenih dijamanata veličine od četvrtine do osmine karata.

Nečija pak stopala nosit će štikle od platine i dijamanata dizajnera Stuarta Weizmana. Cijena - milijun dolara! Pitanje je, doduše, hoće li ovi dragocjeni obuvni predmeti naći svoje noge. Naime, kako je to formulirala glumica Kate Winslet, na koncu konca svaka zvijezda želi proći kroz tu večer u haljini u kojoj se osjeća ugodno i u cipelama koje joj neće natjerati suze na oči već nakon pola sata. Dakle, platinasto-dijamantne cipelice tek trebaju naći svoju Pepeljugu.

XS
SM
MD
LG