Linkovi

Washington poziva Hrvatsku i BiH na nastavak suradnje oko izbjegličke krize u Drvaru (22/3/02) - 2002-03-22


Sjedinjene Države su pozvale Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu da “upute dosljednu i točnu poruku javnosti" o povratku izbjeglica i povratu imovine te da nastave blisku suradnju na ovim pitanjima. U izjavi pred Stalnim vijećem Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi u Beču, američki veleposlanik pri OESS-u Stephan Minikes kazao je su nedavne deložacije u Drvaru izvedene “u skladu sa standardnim aktualnim pravnim procedurama u Bosni i Hercegovini”, te da nije deložiran nitko tko je ispunio uvjete za alternativni smještaj.

Prema riječima veleposlanika Minikesa, Sjedinjene Države podržavaju stav Ureda visokog predstavnika da postupci deložacije i prava privremenih stanara, koji ispunjavaju uvjete za alternativni smještaj, moraju biti isti za sve stanovnike Bosne i Hercegovine. Veleposlanik Minikes je dodao da Sjedinjene Države pozdravljaju konstruktivne izjave hrvatske vlade, koja je pozvala deložirane da ostanu u Bosni i Hercegovini.

Posebnu izjavu o Drvaru dao je pred Stalnim vijećem OESS-a i hrvatski predstavnik pri tom tijelu Mario Nobilo. Prema riječima gospodina Nobila, prognani Hrvati u Drvaru žrtve su pogrešne politike. Veleposlanik Nobilo je, prema javljanju hrvatskih medija, pozdravio činjenicu što se oko četiri i pol tisuće Srba moglo vratiti u Drvar, no istaknuo je da je to veći broj od ukupnog broja hrvatskih povratnika u Republiku Srpsku.

O deložacijama u Drvaru razgovarali su – kako javljaju hrvatski mediji – i hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula i koordinator operacija Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Jacques Klein. Gospodin Picula izvijestio je tom prilikom gospodina Kleina o svojem putu u Drvar, gdje se upoznao s problemima Hrvata izbjeglih iz Drvara. Dužnosnici su se složili da treba pronaći rješenje kojim će Hrvati ostati u Bosni i Hercegovini, te za brzo smirivanje nastale situacije.

XS
SM
MD
LG