Linkovi

Predstavljena pravila rada vojnih tribunala za suđenja teroristima (22/3/02) - 2002-03-22


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld predstavio je pravila rada posebnih vojnih komisija koje će suditi izabranim članovima al-Qaide i drugim osumnjičenicima za terorističke djelatnosti.

Gospodin Rumsfeld izjavio je da će se komisije razlikovati i od američkih civilnih i od vojnih sudova. No, kako je rekao novinarima u Pentagonu, pravni postupci bit će pravedni i uravnoteženi, te će štititi prava osumnjičenika, ali i pravo Amerikanaca na sigurnost.

"Mi smo pravna država. Napali su nas teroristi koji ne poštuju zakon. Način na koji budemo provodili suđenja pred vojnim komisijama govorit će o karakteru naše nacije, kao što je i način na koji smo bili napadnuti mnogo rekao o našim neprijateljima, rekao je ministar Rumsfeld.

Prema objavljenim procedurama, komisije bi mogle suditi članovima al-Qaide, drugima koji su sudjelovali u teorrističkim napadima na američke ciljeve, te pojedincima koji su svjesno pružali utočište teroristima. Optuženici će se smatrati nevinima dok se ne dokaže suprotno, imat će pravo na privatnog odvjetnika i mogu odbiti svjedočiti pred komisijom, koja će imati od tri od sedam članova, pripadnika oružanih snaga. Za izricanje smrtne kazne trebat će glasovi svih članova komisije, a prizivi će se ulagati vojnom odboru. Čak i tada, presude neće biti konačne, dok ih ne odobri predsjednik ili ministar obrane.

XS
SM
MD
LG