Linkovi

Nakon Anakonde (20/3/02) - 2002-03-21


U istočnom Afganistanu su okončane borbe u području južno od Gardeza. Međunarodne koalicijske snage, predvođene Sjedinjenim Državama, sudjelovale su u Operaciji Anakonda u onome što vojni stručnjaci zovu “faza eksploatacije!” Oni pretražuju pećine i pročešljavaju teren u području gdje se odvijala bitka, ”Znamo da smo postigli dosta toga”-rekao je američki general John Rosa.

Međutim, napredak na jednom polju ne znači da se koalicija može odmarati. U Afganistanu još uvijek ima preostalih skupina al-Qaide i talibana. Oni namjeravaju napadati koalicijske snage te podrivati rad nove prijelazne vlade Afganistana. Međutim, to se neće dogoditi. Koalicija neće dozvoliti da Afganistan ponovno postane sklonište za teroriste.

Zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz rekao je da se rat protiv globalnog terorizma vodi vojnim putem, ali i kroz akcije policije i sigurnosnih službi diljem svijeta. Al-Qaida je prisutna u nekih 60 zemalja, uključujući i Sjedinjene Države. Teroristi moraju biti zbrisani s lica zemlje ma gdje kod se nalazili.

Postoje zemlje koje izražavaju neprijateljstvo prema Sjedinjenim Državama, koje su povezane s teroristima i koje razvijaju oružje za masovno uništavanje. Te zemlje i terorističke grupe čine zajedno ono što je gospodin Wolfowitz nazvao "najpogubnijom mogućom mješavinom koja je u stanju učiniti zlo u usporedbi s kojim bi teroristički napadi od 11. rujna izgledali blijedi … Sjedinjene Države neće samo stajati i dozvoliti da se tako nešto dogodi. Ne možemo – rekao je zamjenik američkog ministra obrane Wolfowitz - čekati sljedećih 10-20 godina i nadati se da se ništa neće dogoditi."

Operacija Anaconda može biti okončana, ali vodit će se i ostale bitke i u njima će se pobjeđivati. I u Afganistanu i bilo gdje drugdje!

XS
SM
MD
LG