Linkovi

Teroristički napad na pakistansku crkvu (21/3/02) - 2002-03-21


Pakistanske vlasti tragaju za odgovornima za još jedan smrtonosni teroristički napad – ovaj put napad je izvršen na kršćane tijekom nedjeljnog bogoslužja u glavnom gradu Islamabadu. Pet osoba je ubijeno, a više od 40 ranjeno kada je 17. ožujka, jedan ili više terorista, bacilo ručne granate u Medjunarodnu protestantsku crkvu u Islamabadu. Medju poginulima su i dvije Amerikanke – jedna žena koja je radila u obližnjem američkom veleposlanstvu, te njena sedamnaestogodišnja kćer. Preostali poginuli su Pakistanci, jedan Afganistanac, te jedna osoba koja još nije identificirana.

Kako je to rekla gospodja Wendy Chamberlin, američka veleposlanica u Pakistanu, teroristički napadi predstavljali su kukavički čin kojim su oduzeti životi pet nevinih osoba i ranjeno još mnogo drugih ljudi koji su se molili u domu Gospodnjem.” Medjutim, teška lekcija koju iz tog treba naučiti, rekla je velepsolanica Chamberlin, jest da su predsjednik George Walker Bush, predsjednik Pervez Mušaraf, “i drugi hrabri muškarci i žene diljem svijeta, imali potpuno pravo kada su krenuli protiv terorista bez obzira gdje se ovi nalazili. Kako bi im rekli da nećemo popustiti onima koje rukovodi mržnja.”

Pakistanski dužnosnici osudili su ovaj napad i uspostavili posebnu radnu grupu koja vodi istragu. Kako je to rekao ministar vanjskih poslova Aziz Khan: “Mjesto za molitvu, bez obzira o kojoj se vjeri radilo, je sveto i treba ga poštivati”. Kao član medjunarodne koalicije protiv terorizma, rekao je gospodin Khan, “Pakistan će nastaviti borbu protiv terorisma u svim svojim oblicima i manifestacijama.”

Predsjednik Bush je jasno stavio do znanja nakon terorističkih napada na Sjedinjene države od 11. rujna, da rat protiv terorizma neće biti kratak ili lak, te da neće proći bez odredjenih neuspjeha. “Amerikanci ne bi trebali očekivati samo jednu bitku”, rekao je on, “već dugotrajnu kampanju, kakavu nikada ranije nismo vidjeli”.

Do sada, Sjedinjenim državama predvodjena koalicija zbacila je talibanski režim u Afganistanu koji je pružao utočište teroristima bin-Ladenove mreže al-Qaida. Mnogi pripadnici talibana i al-Qaide su ubijeni ili zarobljeni. Medjutim, tisuće terorista su još uvijek na slobodi, skrivajući se u većem broju zemalja. “Ovi neprijatelji vide čitav svijet kao bojišnicu”, rekao je predsjednik Bush, “i moramo ih goniti gdjegod se oni nalazili”.

Predsjednik Bush je rekao: “Mi znamo da je ovo zlo stvarno, ali dobra volja će nadvladati. To je učenje mnogih vjeroispovijesti, au tom jamstvu mi nalazimo snagu za dugo putovanje. To je naš zadatak, da pružimo odgovor na agresiju i teror. Mi nemamo drugog izbora, zbog toga jer ne postoji neki drugi mir.”

XS
SM
MD
LG